Foto: LETA

Strādājot pie eiro ieviešanas, Latvija ir izanalizējusi Igaunijas pieredzi, kur pāreja uz eiro valūtu notika harmoniski, un arī Latvijā eiro ieviešana notiks pārdomāti, šodien preses konferencē prognozēja finanšu ministrs Andris Vilks (V), Ventspilī atklājot iedzīvotāju informēšanas kampaņu par eiro ieviešanas praktiskajiem jautājumiem.

"Mēs ļoti daudz esam analizējušu tieši Igaunijas pieredzi eiro ieviešanā, kas ir bijusi ļoti sekmīga," atzina Vilks, slavējot pragmatisko sadarbību starp Igaunijas valsti, pašvaldībām un uzņēmējiem.

"Mums tieši tāda pati pieredze jāīsteno šeit. Mēs pat labāk to varam izdarīt. Lietuvieši, savukārt, šajās dienās ļoti cītīgi skatās uz mums. Es domāju, ka Latvija ieviesīs eiro ļoti pārdomāti un harmoniski, un mēs tiešām pat nejutīsim tās izmaiņas. Ļoti daudz būs atkarīgs no tā, kā to skaidros bankas un pakalpojumu sniedzēji, pašvaldības, lai iedzīvotājiem nebūtu uztraukuma," sacīja Vilks.

Šodien Ventspilī ar "Eirodienas" pasākumu sākas iedzīvotāju informēšanas kampaņa par eiro ieviešanas praktiskajiem jautājumiem. Kampaņa norisināsies lielākajos reģionālajos centros - 20.septembrī Liepājā, 27.septembrī Daugavpilī, 4.oktobrī Jelgavā, 11.oktobrī Valmierā.

Kā skaidroja Finanšu ministrijas Eiro komunikācijas nodaļas vadītāja Ināra Rubene, kampaņa tiek rīkota "iedzīvotāju sirdsmieram, drošībai un ērtībai".

Turklāt katra mājsaimniecība Latvijā šoruden saņems arī divas informatīvas vēstules: oktobra beigās par eiro ieviešanas praktiskajiem jautājumiem, bet novembra vidū - par naudas izskatu un drošības pazīmēm. Tiks izmantoti arī netradicionāli informācijas kanāli, izvietojot pamatinformāciju uz biežāk pirktajiem pārtikas produktiem.

Finanšu ministrs preses konferencē akcentēja, ka pienācis laiks skaidrot eiro ieviešanas praktiskos jautājumus, bet bažām par to, vai eiro ieviešana ir pareizs solis, neesot pamata.

"Nav šaubu par to, ka lats Latvijā ir bijis ļoti spēcīgs simbols un ļoti daudz palīdzējis Latvijas attīstībai, tāpat kā Igaunijā krona un Lietuvā lits, bet dzīve iet uz priekšu, un mums jāpāriet nākamajā līmenī. Viennozīmīgi mūsu mērķis vienmēr ir bijis iestāšanās eirozonā," teica Vilks.

Finanšu ministrs norādīja, ka eiro ir pasaules otrā spēcīgākā valūta. "Ne jau velti arī Ķīna pēdējos gados savas rezerves ļoti kāpina tieši eiro valūtā," piebilda Vilks.

Ministrs uzskata, ka arī Latvijā uzticība eiro valūtai ir augsta - par to liecinot arī lielais eiro valūtā izsniegto kredītu, kā arī depozītu īpatsvars.

"Kad bija nesenā krīze, cilvēki bēga no latiem uz eiro, ne jau uz dolāriem. Tātad, ticība eiro valūtai ir. Protams, ir bijušas bažas par to, kā eirozona ir funkcionējusi, bet pēdējie notikumi tomēr rāda, ka eirozona ir spējusi savākties un sakoncentrēties un zina, ko darīt krīzes situācijā. Taču te nevienu brīdi nevar pārmest valūtai kā tādai," piebilda Vilks.

Finanšu ministrs pauda pārliecību, ka eiro ieviešana stimulēs ekonomikas attīstību Latvijā.

"Tas ir lēciens. Principā tas palielina Latvijas ekonomiku. Tas nenotiek uzreiz, bet pāris gadu laikā eiro, labāku kredītreitingu un lielākas ieinteresētības no ārvalstu investoru puses dēļ mēs iegūsim ekonomikā. Ja mēs iegūsim ekonomikā, tad iegūs uzņēmēji un iegūs iedzīvotāji. Tā labklājība nāks līdzi," rezumēja Vilks.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!