Foto: LETA
Finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimševičs Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatam nākamās nedēļas sākumā apstiprināšanai Saeimā virzīs SIA "Lattelecom" Drošības nodaļas vadītāju Kristapu Zakuli, jo viņš labi pārzinot finanšu sektoru un ir pieredzējis arī sadarbībā ar valsts drošības iestādēm, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Zakulis guvis augstāko izglītību Latvijas Universitātē – bakalaura grādu ekonomikā un maģistra grādu biznesa vadībā. FM klāsta, ka viņš "labi pārzina finanšu sektoru, viņam ir pieredze sadarbībā ar valsts drošības un tiesību aizsardzības iestādēm; iegūta arī tiesību zinātņu speciālista kvalifikācija un pieredze naudas atmazgāšanas novēršanas darbā".

Zakulis pieredzi ir ieguvis valsts drošības iestādēs, kā arī darbā banku un IT sfērās, kur vadījis drošības struktūras. No 1995. līdz 2000.gadam Zakulis strādājis Satversmes aizsardzības birojā (SAB), bet no 2000. līdz 2009.gadam – par AS "Swedbank" Drošības daļas vadītāju.

"Zakuļa kungam ir nozīmīga līdzšinējā starptautiskā darba pieredze, kā arī ir vajadzīgā pieredze sadarbībā ar valsts drošības iestādēm. Turklāt ir ļoti svarīgi, ka Zakulim ir jauns skatījums uz sektora turpmāko pārraudzību. Minētās prasmes un pieredze Zakulim FKTK vadītāja amatā ļaus stiprināt FKTK darbību un sekmēt finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku uzraudzību," norāda finanšu ministrs Vilks.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Rimševičs klāsta: "Saeimai apstiprināšanai virzām izcilu speciālistu – labu kandidātu FKTK vadītāja amatam. Viņā augstu vērtēju arī gatavību šo sarežģīto un atbildīgo uzdevumu uzņemties šajā saspringtajā situācijā."

Plānots, ka nākamā gada janvāra otrajā nedēļā Zakuļa kandidatūru FKTK vadītāja amatam izskatīs atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Tāpat viņa kandidatūras izskatīšanu uzsāks Saeimas politiskās frakcijas.

Saeima varētu izskatīt un vēlāk apstiprināt FKTK vadītāju nākamā gada janvārī, atgādina FM.

Iepriekš portāls "pietiek.com" vēstīja, ka FKTK vadītāja amatam nolemts virzīt Zakuli, kurš portālam raksturots kā pārsteiguma kandidāts, jo viņš nav uzskatāms par nākušu no banku sistēmas. Viņa vārds arī iepriekš nav bijis starp politikas kuluāros apspriestajiem iespējamiem pretendentiem uz FKTK šefa amatu.

Zakulis esot Latvijas Bankas prezidenta Rimšēviča izraudzīts kandidāts, rakstīja portāls. Kā noskaidrojis "Pietiek.com", Zakuļa brālis Elmārs Zakulis ir Latvijas Bankas Monetārās pārvaldes Finanšu analīzes daļas vadītājs.

Savukārt "Firmas.lv" informācija liecina, ka Kristaps Zakulis darbojas biedrības "Ēkas" valdē. Šī biedrība darbojas, lai nodrošinātu tās apsaimniekošanā nodoto dzīvojamo namu pienācīgu uzturēšanu, tehniskās ekspluatācijas, dzīvojamo un koplietošanas telpu lietošanas un piemājas teritorijas uzturēšanas kārtību.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis atzina, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents ir panākuši konceptuālu vienošanos par kandidatūru FKTK vadītāja amatam, tomēr kandidatūras vārds vēl netika atklāts. Jarockis iepriekš solīja, ka tas tiks izdarīts nākamās nedēļas sākumā, kad plānots kandidāta vārdu iesniegt apstiprināšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka līdzšinējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane no amata nolēma atkāpties saistībā ar "Krājbankas" krīzi. Kā decembra sākumā informēja Krūmane, viņa pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskata, ka radītā spriedze ap viņas atrašanos šajā amatā kavē FKTK pilnvērtīgu darbu.
Krūmane FKTK priekšsēdētājas amatā bija kopš 2008.gada 28.aprīļa.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Pārējos padomes locekļus pēc viņu kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru amatā ieceļ un no amata atbrīvo priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!