Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Maksājumu kompānijām "Visa" un "Mastercard" Lielbritānijā tiek pārmesta vēlme iedzīvoties uz citu rēķina koronavīrusa krīzes laikā, iekasējot pārmērīgas komisijas maksas, vēsta "BBC".

Lielbritānijas mazumtirdzniecības grupas informējušas, ka maksājumu firmu iekasētās komisijas maksas pēdējo divu gadu laikā ir gandrīz dubultojušās. Tās brīdina, ka mazumtirgotāji būs spiesti novirzīt papildu izmaksas uz patērētāju pleciem.

"Ir ārkārtīgi svarīgi, lai valdība rīkotos, novēršot pārmērīgas karšu izmaksas. Ja kāds mobilo sakaru vai enerģētikas uzņēmums palielinātu maksu šādā apjomā, tas saceltu troksni. Tā ir šo uzņēmumu dominējošā tirgus stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Tās ir divas no pelnošākajām organizācijām pasaulē," sacījis Lielbritānijas mazumtirdzniecības konsorcija (BRC) pārstāvis Endrjū Kregans.

Nozari pārstāvošā organizācija vēlas, lai Konkurences uzraugs izmeklētu šo lietu.

Lūgts komentēt, "Visa" pārstāvis skaidrojis: ""Visa" ļauj miljoniem tirgotāju visā Lielbritānijā piekļūt digitālo maksājumu priekšrocībām, dodot tiem iespēju sasniegt miljardiem potenciālo klientu gan vietējās kopienās, gan visā pasaulē. "Visa" ir nodrošinājusi patērētājiem vienus drošākajiem un inovatīvākajiem maksājumu risinājumiem, kas pieejami pasaulē. "

Savukārt, "Mastercard" pārstāvis norādījis: "Uz kartēm balstītu maksājumu apjoms turpina augt popularitātes ziņā, piedāvājot ērtības, drošību un aizsardzību. Arvien vairāk veikalu un uzņēmumu tos ievieš vai nu pirmo reizi, vai jaunos bezkontakta vai digitālos formātos, jo arī tie gūst labumu no ātrākiem, efektīvākiem un drošākiem maksājumiem, kas savukārt rada ievērojamu vērtību biznesam."

Tikmēr mazumtirdzniecības un viesmīlības nozares organizācijas Lielbritānijā ir apvienojušās aicinājumā cīnīties pret karšu komisijām, īpaši tāpēc, ka pandēmijas un veselības drošības dēļ karšu maksājumiem šobrīd ir prioritāte.

Neatkarīgo mazumtirgotāju asociācijas komercdirektors Džefs Mūdijs sacījis, ka vietējie veikali tiek sodīti, jo tie nespēj vienoties par labākām komisijām ar maksājumu firmām.

"Līgumi, kas pieejami lielajām tirdzniecības ķēdēm, bieži nav pieejami atsevišķiem mazākiem mazumtirgotājiem," viņš akcentējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!