Foto: LETA

Soda naudas bankām tiek piemērotas, ja situāciju vairs nevar vērst par labu, intervijā sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

"Ja mēs tirgus dalībnieku pārbaudēs redzam finanšu tirgus dalībnieka izvēlēto darbības modeli, lēmumu argumentāciju, un, pat ja likuma ietvaros ir izvēlēts kāds noteikts ceļš, kas, pēc mūsu domām, nav bijis pareizais, šādā gadījumā mūsu mērķis nav par katru cenu sodīt, bet panākt pārkāpumu novēršanu. Tāds sankciju mērs kā soda nauda jāpiemēro, kad izdarītais pārkāpums ir neatgriezenisks, un nav iespējas situāciju vairs vērst par labu," klāstīja Zakulis.

Viņš minēja, ka, piemēram, tā var būt klienta sūdzība, kas noteiktos finanšu darījumos ir cietis zaudējumus, vai naudas atmazgāšanas lietas, kur banka nav izdarījusi visu, lai to novērstu. "Tādos gadījumos bieži neko par labu vairs nevar vērst, jo nauda jau sen ir pārskaitīta un klients savus kontus ir slēdzis. Taču, pat ja mēs redzam, ka banka toreiz konkrētas darbības neizdarīja, bet pašlaik tas tiek novērsts, mūsu pienākums vienalga ir sodīt," teica FKTK vadītājs un piebilda, ka FKTK var piemērot soda naudu līdz 100 tūkstošiem latu un konkrēts sods tiek piemērots, vērtējot, vai šādi gadījumi ir bijuši jau iepriekš, ņemot vērā pārkāpuma smagumu.

Zakulis sacīja, ka FKTK darbība galvenokārt ir vērsta uz to, lai finanšu institūcijas gūtu izpratni, kā konkrētā situācijā būtu labāk jārīkojas.

"Mums kā uzraugam arī ir lieliska iespēja redzēt, kā rīkojas citi tirgus dalībnieki, un tādēļ mēs arī cenšamies izskaidrot un norādīt uz labākajiem piemēriem. Mēs pirmām kārtām dialoga formā izmantojam iespēju pārliecināt un pagriezt procesus pareizajā gultnē. Savukārt, ja mēs redzam kādu jaunu situāciju, kur banka, mūsuprāt, ir izvēlējusies ne to labāko ceļu, mēs šo pieredzi tālāk nododam citām bankām, neminot konkrēto tirgus dalībnieku, bet izskaidrojot situāciju un norādot, ka pareizā darbība un prakse konkrētajos apstākļos būtu šāda. Ja ir nepieciešams, mums jāmaina likumi, lai iespējamos pārkāpumus tā novērstu," pastāstīja Zakulis.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!