Foto: LETA
AS "Citadele banka" ir jāizliek pārdošanai un tad jāskatās, kāda ir investoru interese, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja Privatizācijas aģentūras (PA) jaunieceltā valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere.

Zalpētere informēja, ka PA patlaban strādā pie tā, lai "Citadele banka" nonāktu tirgū, bet konkrētai rīcībai svarīga ir valdības izšķiršanās.

"Valdības izvēlētais starptautiskais finanšu konsultants "Nomura" izstrādā pārdošanas stratēģiju, un ir arī izrādīta interese par tās pirkšanu, tomēr banka pagaidām netiek pārdota, jo nav tāda valdības lēmuma. Kamēr neesam piedāvājuši banku pārdošanā, nevaram runāt par pieprasījumu. Skaidrs ir tas, ka "Citadele banka" ir jāpārdod līdz 2014.gadam, jo to paredz Eiropas Komisijas atzinums par laiku, cik ilgi valsts var sniegt atbalstu bankai," teica Zalpētere.

PA vadītāja neminēja summu, par kādu banka varētu tikt pārdota, jo pagaidām neesot skaidrs iespējamais darījums - vai pārdota tiks tikai "Citadele banka", vai "Citadele banka" un AS "Parex banka". Patlaban pie šī plāna strādā "Nomura", kas arī apzina potenciālo investoru interesi. "Svarīgi, lai ar bankas pārdošanu valsts atgūtu tajā ieguldīto naudu [aptuveni 800 miljonus latu, bet PA ieguldījums "Citadele bankas" subordinētajā kapitālā ir 45 213 406 lati]," norāda Zalpētere.

Savukārt, runājot par "Parex bankas" nākotni, Zalpētere stāsta, ka valsts atbalsta restrukturizācijas plānā ir ietvertas finanšu prognozes līdz 2017.gadam, kas paredz, ka pirmais svarīgākais "Parex bankas" uzdevums ir izveidot tādu struktūru, lai ilgtermiņā atgūtu pēc iespējas vairāk līdzekļu un norēķinātos ar kreditoriem. Sākotnēji "Parex banka" fokusēsies uz līdzekļu uzkrāšanu, lai 2011.gada maijā norēķinātos ar sindicēto kredītu devējiem. Tajā pašā laikā PA vadītāja norāda, ka, iespējams, var nākties atgriezties pie jautājuma, vai bankas statuss vislabākajā veidā nodrošina noteikto mērķu sasniegšanu.

Jau vēstīts, ka 2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi.

Savukārt šā gada 1.augustā notikušās "Parex bankas" restrukturizācijas rezultātā tika izveidoti divi uzņēmumi - uz jaundibināto AS "Citadele banka" tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā.

"Parex bankas" glābšanā valsts kopš 2008.gada nogales kopumā ir ieguldījusi aptuveni 800 miljonus latu. "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kriss Gviljams intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka "Parex bankai" valsts ieguldījumi ir jāatgūst līdz 2017.gadam, tomēr tas ir maksimālais termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!