Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļu Investīciju banka (ZIB) un Latvijas Republika ir parakstījušas aizdevuma līgumu uz 10 gadiem par 500 miljoniem eiro. Ar aizdevumu paredzēts finansēt valdības papildu izdevumus Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai, portālu "Delfi" informēja bankas pārstāvji.

Ar aizdevumu Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai paredzēts finansēt daļu no Latvijas valdības papildu izdevumiem, tai skaitā atbalsta pasākumus darba ņēmējiem, pasākumus saistībā ar nodokļu samaksas termiņu pagarināšanu un īres maksas mazināšanu.

Tāpat paredzēts finansēt turpmākos iespējamos ekonomikas stimulēšanas pasākumus, piemēram, kapitālieguldījumus un papildu pasākumus visvairāk cietušajās uzņēmējdarbības nozarēs, potenciālo papildu atbalstu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu vai garantiju mehānismu veidā.

No šīs naudas paredzēts arī segt aizsardzības līdzekļu un pretinfekcijas līdzekļu, medicīniskā aprīkojuma, vienreiz lietojamu individuālo aizsardzības līdzekļu, zāļu, vienreiz lietojamu materiālu un neinvazīvu ventilatoru nodrošināšana, kā arī atalgojums mediķiem, kuri piedalās visu to nepieciešamo profilakses un ārstēšanas pasākumu īstenošanā, kas ir saistīti ar Covid-19 izplatīšanos.

"Latvijas valdība gatavo un īsteno fiskālu atbalsta pasākumu kopumu un finanšu instrumentus tiem, kam atbalsts nepieciešams visvairāk un vissteidzamāk. Esam jau daudz paveikuši, bet cīņa ar vīrusu un tā radītajām sekām turpinās, tāpēc finansējums ir un būs nepieciešams arī turpmāk. Esam apņēmības pilni mērķtiecīgi ieguldīt līdzekļus, kā arī stingri uzraudzīt, lai tie tiešām nestu labumu un šajā krīzes laikā sniegtu atbalstu gan darba devējiem, gan strādājošajiem," norāda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

ZIB kā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija finansē projektus, kas uzlabo produktivitāti un sniedz labumu reģiona videi. Bankai ir arī stabilizējoša loma ekonomiskās krīzes laikā.

"ZIB aizdevums finansēs nepieciešamos uzņēmējdarbības atbalsta pasākumus Covid-19 skartajām nozarēm aizdevumu, kapitālieguldījumu vai maksājumu atvieglojumu veidā," stāsta bankas prezidents un izpilddirektors Henriks Normans.

Ziemeļu Investīciju banka (ZIB) ir kopējā Ziemeļu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija. ZIB izsniedz ilgtermiņa aizdevumus ar mērķi stiprināt konkurētspēju un nodrošināt atbalstu veselīgai videi. ZIB ir augstākais iespējamais kredītreitings vadošo reitingu aģentūru "Standard & Poor's" un "Moody" novērtējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!