Foto: LETA
Ņemot vērā noziegumu skaita pieaugumu, nepieciešams aktīvāk cīnīties pret krāpniecību virtuālajā vidē, intervijā Latvijas Radio atzina Finanšu izlūkošanas dienests (FID) vadītāja Ilze Znotiņa.

Amatpersona atzina, ka aizvadītais gads ir bijis dinamisks un finanšu sektora sakārtošanā vēl ir daudz darāmā.

Kā vienu no aktuālajām problēmām Znotiņa atzīmēja noziedzības virtuālajā vidē pieaugumu, kas aktivizējās Covid-19 krīzes periodā. "Redzam, ka ļoti daudzi cilvēki, kas jau tā var dzīvot sliktā ekonomiskā situācijā, iespējams, izmisuma stāvoklī pakļaujas krāpniekiem," novēroja Znotiņa, piebilstot, ka atbildīgo amatpersonu sanāksmē vērsīs uzmanību šai problēmai.

Viņa norādīja, ka kiberjomā ir kā vienkāršākas un saprotamākas uzbrukuma metodes, tā arī noziegumi, kurus atklāt ir ļoti sarežģīti, savukārt tiesībsargājošo institūciju kapacitāte darbam ar šādiem noziegumiem varētu būt lielāka.

"Ja kādam cilvēkam, piemēram, izzog spogulīti naktī no mašīnas, tad cilvēks jūtas ļoti bēdīgi, bet policijas kapacitāte izmeklēt katru šādu noziegumu ir ļoti apgrūtināta. Kopumā šādi noziegumi kibervidē ir ļoti kaitinoša parādība, kas pašlaik ir aktivizējusies," teica Znotiņa, atzīstot, ka, lai arī tiesībsargājošo institūciju spēja noķert šādus noziedzniekus nav maza, izkrāpto līdzekļu atgūšana gan ir sarežģīta, jo to pārsūtīšanā un slēpšanā tiek izmantotas dažādas finanšu shēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!