Foto: Publicitātes foto
Straujiem soļiem tuvojas gada lielākais hokeja notikums – IIHF Pasaules Čempionāta Hokejā 2021 –, kas pēc ilgāka laika pārtraukuma jau atkal notiks Rīgā. Līdz pirmajai spēlei ir palicis mazāk nekā mēnesis! Tiesa, šogad tas būs ievērojami atšķirīgāks, nekā ierasts, jo notiks tā dēvētajos "burbuļos" un, visticamāk, bez hokeja faniem. Organizējot šāda mēroga pasākumu, izaicinājumus nes ne tikai nepieciešamās infrastruktūras nodrošināšana un virkne citu organizatorisko jautājumu, bet pats būtiskākais – tikai 100 dienas līdz čempionāta norisei!

Latvijai tik bieži nerodas iespēja organizēt apjomīgus sporta pasaules notikumus, un IIHF Pasaules Čempionātu Hokejā mūsu valsts pēdējo reizi uzņēma tālajā 2006. gadā. Vienlaikus jāpiebilst, ka, lai gan daudzām valstīm ir vairākkārtēja pieredze šī pasākuma organizēšanā, neviena to nekad nav rīkojusi saskaņā ar epidemioloģiskās drošības noteikumiem. Tāpat neviena no valstīm to nav organizējusi tik īsā laika posmā.

Turpina viens no gaidītākā hokeja notikuma organizētājiem, SIA "Hokeja Akadēmija" valdes loceklis Edgars Buncis: "Organizatorisko jautājumu, kas mums ir jāatrisina, nav maz. Čempionāta norisei nepieciešams gan pielāgot esošo sporta infrastruktūru, gan uzcelt jaunu ledus halli, to paredzot spēļu norisei, treniņu aizvadīšanai, ģērbtuvēm u.tml. Nemaz nerunājot par to, ka cilvēki, kuri būs iesaistīti šī notikuma veiksmīgā norisē, piemēram, spēlētāji, viņu pavadošais sastāvs, tehniskie darbinieki, mediji u.c., visi tiks izmitināti un organizēti tā dēvētajos "burbuļos". Piemēram, spēlētāji trīs nedēļu garumā nonāks tikai trīs vietās – viesnīcā, treniņu hallē un spēļu hallē. Atbilstoši tam ir jāsagatavo viss, lai mēs būtu gatavi uzņemt komandas, nodrošināt izmitināšanu, ēdināšanu un virkni citu vajadzību. Jāatgādina, ka visi organizatoriskie darbi notiek saskaņā ar ļoti augstām IIHF prasībām, un tie ir jāpaveic ierobežotā laika posmā."

Līdztekus jau minētajiem organizatoriskajiem aspektiem, Buncis atklāj, ka šogad kritiski svarīga loma būs tieši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūrai (IKT) IIHF Pasaules Čempionāta Hokejā 2021 norises vietās – "Arēnā Rīga" un "Olimpiskajā sporta centrā". Par to rūpējas mobilo sakaru operators "Bite", kas jau vairākus gadus pēc kārtas ir Latvijas hokeja valstsvienību lielfans, bet šogad kļuvis arī par oficiālo čempionāta partneri, kas nodrošinās IKT infrastruktūru pasākuma nepieciešamībām.

Jāatzīmē, ka tagadējie "Bites" darbinieki jau iepriekš ir guvuši pieredzi līdzvērtīgu, vērienīgu IKT projektu īstenošanā – piemēram, 2003. gadā un 2006. gadā, kad Rīgā notika tādi liela mēroga pasākumi kā Eirovīzija un NATO Samits. Taču šogad tā ir vēl papildus atbildība, jo tik ievērojama IKT infrastruktūra ir jāizveido, jātestē un jānodod čempionāta vajadzībām aptuveni trīs mēnešu laikā.

"Mēs patiešām darām visu, lai čempionāts nonāktu pie hokeja līdzjutējiem visā pasaulē. Jau šobrīd, organizējot čempionātu, internetam ir būtiska loma, piemēram, vadot virtuālās tūres, lai spēlētāju komandu pārstāvji varētu iepazīties ar dzīvesvietām, ģērbtuvēm utt. Savukārt, lai veiktu IKT infrastruktūras izveidi čempionāta vajadzībām gan "Arēnā Rīga", gan "Olimpiskajā sporta centrā", tiks nodrošināts moderns fiksētais un mobilais internets ar nepieciešamajiem augsta standarta drošības risinājumiem, kā arī dažādas iekārtas, piemēram, rūteri, sadalītāji, Wi-Fi iekārtas u.c., kam būs vajadzīgi tīkla un elektrības kabeļi 20 kilometru garumā. Ar īpašiem tīkla risinājumiem tiks aprīkotas vairāk nekā 300 telpas abās minētajās ēkās, katru no tām pielāgojot nepieciešamajām funkcijām, piemēram, mediju zonai, ģērbtuvēm, spēļu laukumiem u.tml. Tāpat visa čempionāta norises laikā tiks veikta uzstādīto risinājumu uzraudzība un uzturēšana," čempionāta tehnoloģisko vērienu ieskicē Buncis.

Viņš arī papildina, ka viens no veidiem, kā hokeja līdzjutēji visā pasaulē uzzina par jaunākajām čempionāta aktualitātēm, ir ne tikai mediji, bet arī IIHF mobilā lietotne. Tajā tiek regulāri izvietoti un atjaunoti spēļu rezultāti, īsi video ar spilgtākajiem spēļu momentiem, informācija par spēlētājiem u.c. aktualitātes. Un šī ir tikai viena no platformām, kuras informatīvajā uzturēšanā kritiska loma ir tieši stabilam internetam, kas ir būtiska daļa no IKT infrastruktūras.

Kopumā gatavošanās IIHF Pasaules Čempionātam Hokejā 2021 sākās jau pērn, tomēr lielākie darbi pie tā organizēšanas norit kopš šī gada februāra, kad tika iegūts 100% apstiprinājums tam, ka šis notikums pilnā apmērā norisināsies Rīgā. Šobrīd IKT infrastruktūras izbūve rit pēc plāna, notiek dažādas iekārtu piegādes, kā arī tiek veikti darbi kabeļu tīkla izveidē, iekārtu konfigurēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!