Foto: Publicitātes foto
Svešvalodu mācīšanās un dažādu darbu tulkošana jau sen nebāzējas vārdnīcās, ko atrodam grāmatu plauktos. Mūsdienās tulkošanas un valodu apmācības procesi ir teju pilnībā digitalizējušies. Arī komunikācijas plūsma ar klientiem šajā biznesā notiek digitāli. Līdzīgi ir pārtikas ražošanā, kur tehnoloģijas darbina ne tikai ražošanas lentas, bet ir atbildīgas arī par saziņu ar klientiem gan e-korespondencē, gan telefona zvanos, kas galu galā ietekmē ražotnes darbu. Kopumā, neatkarīgi no biznesa jomas, eksperti lēš, ka dažādi IKT risinājumi gada griezumā var palīdzēt uzņēmumam ietaupīt līdz pat 30% operatīvo izmaksu.

Telefona zvans glabā nozīmīgu pasūtījuma informāciju

Piemēram, Blumbergu ģimenes maizes ceptuves "Saldus Maiznieks" direktors Raivo Blumbergs atzīst, ka telefona zvani aizvien ir viens no aktīvākajiem veidiem, kā tiek veikti produkcijas pasūtījumi. Katrs no tiem ir jāapstrādā individuāli, un ietekmē arī ceptuves darbu, tāpēc kļūdām vietas nav.

"Jā, ir klienti, kas mūsu produkciju pasūta, rakstot e-pastā, bet ir arī tādi, kas labprāt zvana. Manuprāt, neatkarīgi no tā uzņēmumam ir jāspēj administrēt abi komunikācijas kanāli. Šajā ziņā, pieņemot zvanu, ir svarīgi, lai to, pabrīdinot klientu, varam ierakstīt, jo tieši tas ir atslēgas princips, kā varam kontrolēt, vai pasūtījums ir sagatavots atbilstoši. Ja pēc zvana saņemšanas vēlamies dubultā pārbaudīt klienta veikto pasūtījumu, varam to noklausīties atkārtoti jebkurā laikā. Šāda funkcija mums kā ražotājam un savas produkcijas izplatītājam ļauj izvairīties no pārpratumiem pasūtījumu veikšanas procesā, taču, ja kāda kļūda gadījusies – to iespējams operatīvi izsekot un rast risinājumu," saka Blumbergs.

Viņš paturpina, ka zvanu administrēšanā uzņēmums izmanto integrēto IKT risinājumu koncepta "Bite One IT" pakalpojumu "Viedais zvanu pārvaldnieks". Tas ļauj ne vien veikt zvanu ierakstu, bet arī efektīvi administrēt zvanus.

"Es esmu pārliecināts, ka katrs zvans ir nozīmīgs. Tāpēc, ja darbinieks, kam klients zvana uz kopējo klientu servisa numuru, laikus neatbild, zvans tiek pārvirzīts uz kādu no darbinieku mobilajiem tālruņiem. Tā izvairāmies no neatbildētajiem zvaniem, kas ir viens no kvalitatīvas klientu apkalpošanas pamatiem. Jāsaka, ka kopumā krīzes laiku esam pavadījuši, domājot ne tikai par dažādu procesu efektivizēšanu, bet arī par tālāku uzņēmuma attīstību – esam izveidojuši lielisku augsni, lai mirklī, kad ierobežojumi tiek atcelti, ne vien sāktu jaunas eksporta sadarbības ar uzņēmumiem Čehijā un Lielbritānijā, bet arī laistu klajā jaunus produktus," tā Blumbergs.

Nenosūtīts svarīga dokumenta tulkojums var aizvest klientu pie konkurenta

Arī tulkošanas birojā un mācību centrā "Skrivanek Baltic" modernās valodu tehnoloģijas funkcionē visu laiku. Piemēram, jebkurš no rakstītajiem materiāliem tiek tulkots, izmantojot datorizētus tulkošanas rīkus. Savukārt pareizrakstību tulkotajos materiālos palīdz uzmanīt ne tikai korektori, bet arī īpaši digitālie kvalitātes pārbaudes rīki.

Tiesa, sākoties pandēmijai, tehnoloģiju loma būtiski pieauga tieši valodu apmācību un semināru rīkošanā. Ja iepriekš daļa cilvēku apguva jaunu "mēli" attālināti, tad līdz ar Covid-19 ienākšanu mūsu dzīvēs, tā kļuva par ikdienas praksi, izmantojot tādas platformas kā "Zoom", "Cisco WebEx" un "Microsoft Teams" u.tml.

"Faktiski visa mūsu biznesa norise ir balstīta tiešsaistes rīkos. Ja rodas problēmas uzņēmumā ieviestajos informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumos, piemēram, pazūd internets, tas var burtiski paralizēt uzņēmuma darbu. Vienlaikus neatņemama ikdienas darba daļa ir komunikācija ar klientiem, kas savā ziņā ietver arī saistību izpildi. Mums tā ir gan jaunu pasūtījumu, pieteikumu pieņemšana un apstrāde, gan arī gatavu, iztulkotu materiālu nodošana klientiem u.tml. Konkurences piepildītā tirgū viens neatbildēts zvans vai laikus nenosūtīts svarīga dokumenta tulkojums var aizvest klientu pie konkurenta vai atstāt neziņā ar būtisku jautājumu. Lai to nepieļautu, atsevišķos IKT risinājumos esam nodrošinājušies pat dubultā," atzīst "Skrivanek Baltic" vadītājs Vasilijs Ragačevičs.

Tieši šī iemesla dēļ uzņēmums izmanto ne vien "Bite One IT" interneta pieslēgumu, bet arī rezerves 4G interneta pieslēgumu. Turpretim ienākošo zvanu apstrādes efektivizēšanai veikta to pāradresēšana.

Ragačevičs papildina, ka stabils interneta pieslēgums "Skrivanek Baltic" gadījumā ir kritiski nozīmīgs, lai uzņēmums varētu nodrošināt savus pakalpojumus saskaņā ar tā ieviestajām kvalitātes vadības un kontroles sistēmām, kas vienlaikus garantē arī informācijas aizsardzības pasākumus. Proti, internets un uzņēmumā izvietotie maršrutētāji ir ne tikai atbildīgi par visu tulkošanas sistēmu darbu, ikdienas procesu raitu norisi un koordinēšanu, bet arī par rezerves datu kopiju veidošanu. Biznesā, kur lielāko darba daļu veido apmaiņa ar datiem, informāciju un failiem, bez šīs funkcijas neiztikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!