Foto: Shutterstock

Teju trīsdesmit Baltkrievijas uzņēmumi – galvenokārt informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā strādājošie – ir izteikuši vēlmi pārcelt savu darbību uz Latviju. 12 no tiem ir pieņēmuši lēmumu par savu darbinieku pārcelšanu, portālu "Delfi" informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Latvija steigusi izmantot nestabilo situāciju Baltkrievijā, vilinot kaimiņvalsts uzņēmumus pārcelt savu darbību. Kā portālu "Delfi" informēja Rožkalns, līdz pirmdienai, 14. septembrim, LIAA sniegusi vairāk nekā 150 konsultācijas Baltkrievijas uzņēmumiem.

Līdz pirmdienai 29 uzņēmumi, galvenokārt informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā strādājošie, ir izrādījuši nopietnu interesi par savu uzņēmumu pārcelšanu uz Latviju.

Savukārt no šiem 29 uzņēmumiem 12 jau ir pieņēmuši lēmumu par 472 darbinieku pārcelšanu. Šie uzņēmumi pagaidām galvenokārt plāno pārcelt vadības pārstāvjus un galvenos speciālistus, uzsvēra Rožkalns.

Kopumā 116 uzņēmumos, kuriem LIAA sniegusi padziļinātas konsultācijas, Baltkrievijā ir nodarbināti vairāk nekā 4000 cilvēku. Ap 30 no šiem 116 uzņēmumiem strādā Informācijas tehnoloģiju jomā, bet 25 ir ražošanas uzņēmumi. Tāpat, kā atzīmēja LIAA vadītājs, vairāki uzņēmumi atbilst Jaunuzņēmumu likumā definētajiem kritērijiem un viņu darbinieki varēs saņemt Jaunuzņēmumu vīzas.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijas piedāvājumu nopietni izvērtē Baltkrievijas uzņēmums "PandaDoc". Vaicāts, vai var atklāt kādi vēl uzņēmumi pieļauj domu pārcelties uz Latviju, Rožkalns atzīmēja: "Tāpat kā darbā ar citiem investīciju piesaistes projektiem, LIAA saglabā klientu konfidencialitāti un konkrētu uzņēmumu nosaukumus neizpaužam. Tas saistīts gan ar drošības situāciju Baltkrievijā, gan ar šo uzņēmumu biznesa interesēm."

"Jāņem vērā, ka daudzi uzņēmumi, pieņemot lēmumu par uzņēmuma pārcelšanu, to vēl nav pārrunājuši ar saviem darbiniekiem," turpināja LIAA vadītājs.

LIAA un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbinieki izveidojuši īpašu komandu, kura paātrinātā kārtībā izskata Baltkrievijas uzņēmēju pieteikumus un piedāvā iespējamos risinājumus.

Kā liecina "Lursoft" apkopotā informācija, Baltkrievijas pārstāvji 871 Latvijā reģistrēta uzņēmuma pamatkapitālā ieguldījuši 10,57 miljonus eiro un kopskaitā šobrīd ieguldītāju sarakstā atrodamas 20 juridiskas personas un 989 fiziskas personas.

Tiesa, pēdējo sešu gadu laikā novērojama tendence uzkrāto ieguldījumu apjomam no Baltkrievijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos samazināties. Kopumā pēc ieguldījumu apjoma Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos Baltkrievija starp visām valstīm atrodas 29. pozīcijā līdzās Izraēlai un Kanādai.

Vairāk par Baltkrievijas uzņēmumiem Latvijā var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!