Foto: AP/Scanpix

Tikai pirms dažām dienām atklātībā nāca Amerikas Savienoto Valstu (ASV) parādsaistību apmērs pret Saūda Arābiju, kas pārsniedz 117 miljardus ASV dolāru, taču tā nebūt nav vienīgā valsts, kam ASV palikusi parādā krietnu naudas summu, informē "Business Insider".

Jau vēstīts, ka pirmdien, 16. maijā, atklāts viens no globālās finanšu pasaules lielākajiem noslēpumiem – ASV parādsaistību apmērs pret Saūda Arābiju. Tas, kā noskaidrojis "Bloomberg", ir 117 miljardi ASV dolāru. Kopš 1974. gada ASV finanšu ministrija atteicās nosaukt parādsaistību apmēru pret dažām naftas eksportētājvalstīm un Karību nodokļu paradīzēm, aizbildinoties ar īpašām divpusējām valstu attiecībām. Finanšu ministrija ASV parādu Saūda Arābijai atklāja pēc ziņu aģentūras "Bloomberg" informācijas pieprasījuma un vēlāk paskaidroja, ka tas darīts, lai uzlabotu caurskatāmības un demokrātijas principus valsts pārvaldē.

Atklātais parāda apmērs ir salīdzinoši neliels attiecībā pret saistībām, kas ASV ir pret Ķīnu un Japānu. Katrai no nosauktajām valstīm Vašingtona ir parādā vairāk nekā triljonu ASV dolāru. "Bloomberg" informācijas pieprasījums arī atklājis, ka Kaimanu salas, kur dzīvo aptuveni 60 000 iedzīvotāju, ASV aizdevušas 265 miljardus ASV dolāru. Kaimanu salas tiek uzskatītas par ārzonas finanšu centru, un tajās nepastāv uzņēmuma nodoklis, tāpēc šajās salās reģistrēti tūkstošiem ārvalstu kompāniju, kas tādējādi apiet nodokļu sistēmas to mītnes zemēs.

Kā ziņo "Business Insider", saraksts ar valstīm, kam ASV ir parādā visvairāk, publiskots pirmo reizi kopš 1970. gada. Piedāvājam iepazīties arī ar pārējām 17 valstīm.

17. Dienvidkoreja – 84,1 miljards ASV dolāru (74,6 miljardi eiro)

Foto: AP/Scanpix

16. Krievija – 86 miljardi ASV dolāru (76, 29 miljardi eiro)

Foto: stock.xchng
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix
Foto: AFP/Scanpix

9. Honkonga – 200,3 miljardi ASV dolāru (177,68 miljardi eiro)

Foto: DELFI
Foto: AFP/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix

5. Brazīlija – 246,4 miljardi ASV dolāru (218,58 miljardi eiro)

Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!