Foto: Aigars Štāls/Liepājas pilsētas būvvalde
Šonedēļ Liepājā būvvalde ekspluatācijā pieņēmusi jumta restaurācijas darbus Rožu ielā 28. Agrākais sarūsējuša skārda segums visās plaknēs nomainīts ar jaunu cinkotā skārda klājumu, kā arī restaurēti skursteņi.

Darbus veicis uzņēmums SIA "SK Jumts", informē Liepājas pilsētas būvvalde.

"Ir uzlabojusies senās ēkas drošība pret nokrišņiem, funkcionalitāte un noteikti arī kopējais izskats," paveikto darbu rezultātus komentē Būvvaldes pieminekļu inspektore Ilze Bernāte.

Koka nams Rožu ielā 28, kas atrodas Dzintaru un Rožu ielas stūrī, netālu no Jūrmalas parka, atdzimst, pateicoties, īpašnieka uzņēmībai un pašvaldības atbalstam. Divos iepriekšējo gadu kultūras pieminekļu līdzfinansēšanas programmas konkursos ēkai ir piešķirti pašvaldības līdzekļi.

2020. gadā ar pašvaldības līdzfinansējumu Rožu ielā 28 ir pabeigta ielas fasādes restaurācija, kas ietver sešu logu, ārdurvju, jumta dzegas restaurāciju, spundētu dēļu klāja tīrīšanu un krāsošanu gaiši zaļganā tonī, cokola labošanu un krāsošanu. To ir paveicis Kuldīgas restauratora Edgara Raituma uzņēmums SIA Raituma krāsas".

Par ielas fasādes restaurāciju pašvaldība jau ir izmaksājusi līdzfinansējumu – 19 521,80 eiro. 2020. gada konkursā īpašniekam jumta un skursteņu restaurācijai tika piešķirts otrs līdzfinansējums – 19 154,65 eiro, kas tagad tiks izmaksāti, jo darbi ir pabeigti un nodoti ekspluatācijā.Tātad kopā līdzfinansējums šim namam ir 38 675,45 eiro.

Ilgus gadus šis nams stāvēja tukšs ar paziņojumu uz ielas puses ārsienas – "Pārdod!", līdz to pamanīja un 2018. gadā iegādājās tagadējais īpašnieks. Tā paša gada rudenī ir uzsākti atjaunošanas un saglabāšanas darbi.

Īpašnieks par saviem līdzekļiem pasūtīja ēkas arhitektoniski māksliniecisko izpēti un restaurācijas projektu piecās kārtās – šo dokumentāciju izstrādāja Kristīne Veinberga.

Ēka būvēta 1880. gadu beigās kā vasarnīca, tā ir neliela viena stāva koka ēka ar divslīpju jumtu.

Ēka ir īpaši interesanta ar to, ka visu 20. gadsimtu pārbūves tajā vairs nav notikušas, arhitektūra, būvgaldniecība un telpu apdare palikusi nemainīga līdz pat mūsdienām.

Kopš 2015. gada, saskaņā ar saistošajiem noteikumiem "Par Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai", pašvaldība līdzfinansē kultūras pieminekļu izpēti (apsekošanu, inventarizāciju, arhitektoniski vēsturisko izpēti utml.), būvprojektu sagatavošanu un ēku vai to būvdetaļu/ būvamatnieku izstrādājumu restaurācijas darbus.

Kultūras pieminekļu programmas ietvaros vienai ēkai pašvaldības piešķirtais atbalsts drīkst sasniegt 50 000 eiro.

Foto: Aigars Štāls/Liepājas pilsētas būvvalde

Fotogrāfijā: nams pirms jumta nomaiņas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!