Foto: LETA
Vērtējot aizejošo gadu Latvijas tautsaimniecībā, šķiet, visi pārējie notikumi nobāl divu milzīgu procesu priekšā, no kuriem viens ir pavisam milzīgs milzis, bet otrs arī milzīgs. Runa, protams, ir par eiro ieviešanu un uzņēmuma "Liepājas metalurgs" likstām.

Nav jēgas rekonstruēt, kā 2013.gada laikā Latvija virzījās pretim eiro valūtas ieviešanai, jo visa informācija jau bijusi ļaužu mutēs ik baltu dieniņu, tāpēc atgādināsim tikai to, ka vasarā mums oficiāli pateica, ka esam tiesīgi dzīvoties pa šo "klubiņu", un jau pēc neilga laika to apstiprināja ar oficiāliem zīmogiem. No 1.oktobra jau sākās pārejas periods, un Jaungada naktī atlicis vien pārkāpt suņa astei, pēdējo reizi nodziedot paldies dziesmu latiņam.

Savukārt "Liepājas metalurgs" pamanījās gada laikā no "īslaicīgām likviditātes problēmām" nonākt līdz maksātnespējai, pa ceļam šausminot latviešu tautu ar akcionāru skandāliem, valstij uzkrautām parādsaistībām, daudzkārtējiem iespējamo investoru atteikumiem nākt palīgā utt.

Kamēr Latvija stājas eirozonā, 2013.gadā turpinājās šīs zonas likstas. Blakus Grieķijai, Portugālei un citām grūtdienēm ar švunku savu vietu ieņēma Kipra, dažās izpausmēs pat pārspējot savas priekšgājējas nelaimes bērnu "klubiņā".

Labā ziņa bija tā, ka Rīgas osta kļuva par vislielāko Baltijā, sliktā - pie Latvijas krastiem naftas nav, nedzīvosim kā šeihi...

Eiropas Savienība gandrīz vienojās par nākamo septiņu gadu budžetu, kurā Latviju visvairāk interesēja, cik tiks tās zemniekiem. Vairāk, bet ne tik daudz, cik vajadzētu.

Tika nolemts, ka 100 miljonus latu, ko pērn cerēja atdot jaunu pasažieru vilcienu sastāvu iepirkšanai, bet aprāvās skandālu dēļ, pārdalīs citiem ar dzelzceļa attīstību saistītiem projektiem.

Pazīstamais miljardieris Oļegs Boiko nopirka kontrolpaketi uzņēmumā, kas dominē tā sauktajā "ātro kredītu" biznesā, kas, kā zināms, Latvijā ir daudz populārāks nekā agrākais paradums patēriņa kredītus ņemt bankās.

Ja runā par to, kas zīmīgs biznesa dzīvē notika 2013.gadā, nevar nepieminēt, ka šovasar Londonā bēguļojošais Vladimirs Antonovs ekskluzīvā intervijā portālam "Delfi" pastāstīja par to, ar kādām oligarhu shēmām jāsaskaras, ja vēlas investēt Latvijas bankās, lidsabiedrībās un vispār dzīvot laimīgi.

Vēl 2013.gadā iezīmējās plāns apvienot "LMT" un "Lattelecom", par kura autoru patiesajiem nolūkiem gan publiski gan aizkulisēs tika izvirzītas daudzas versijas. Kamēr latvieši kala versijas, skandināvu telekomunikāciju gigants "TeliaSonera" izspļāva: labi, labi, apvienojiet, bet dodiet pēc tam mums!

Šie ir tikai daži no interesantiem notikumiem Latvijas biznesa dzīvē 2013.gadā - tajā gadā, kad apritēja pieci gadi kopš Dižķibeles sākuma. Kas tā tāda? Par to sīkāk šajā "Delfi" video interviju ciklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!