Foto: LETA

Šogad Latvijā līdz šim brīdim izsniegtas 64 individuālās auto numurzīmes, kuru komplekts maksā 3647,59 eiro, portālam "Delfi" pastāstīja VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) pārstāve Ieva Bērziņa. Turklāt CSDD saņēmusi arī visai interesantu pieprasījumu kā numurzīmi reģistrēt vārdu "COVID 19".

Salīdzinājumam pagājušajā gadā kopumā tika izsniegtas 55 individuālās numurzīmes, bet 2018. gadā – 48.

Patlaban Latvijā kopumā ir reģistrētas 1983 individuālās auto numurzīmes.

Iekasētā maksa par individuāliem numuriem tiek novirzīta CSDD realizētajiem izglītības projektiem, velo eksāmeniem un apliecībām, kā arī elektroautomobiļu pirmreizējai reģistrācijai un numurzīmju piešķiršanai, kas visi ir bezmaksas pakalpojumi, stāsta CSDD pārstāve.

Individuālo numurzīmju komplekts šobrīd maksā 3647,59 eiro. Lai ilustrētu šī pakalpojuma cenu izmaiņas, Bērziņa stāsta: "Pēdējā cena latos pirms pārejas uz eiro bija 2563,55 lati (ar PVN), kas atbilst 3647,59 eiro. Pirms tam Ministru kabineta noteiktā cena, kas bija spēkā no individuālo numurzīmju pirmsākumiem līdz 2006.gada novembrim, bija 542,80 lati (ar PVN), kas atbilst 772,335 eiro." Interesanti, ka piešķirto individuālo numurzīmju skaits Latvijā ir cieši saistīts gan ar šīm cenu izmaiņām, gan ar ekonomisko situāciju valstī. Līdz cenu maiņai 2006. gadā ievērojami pieauga piešķirto numurzīmju skaits, savukārt tas strauji kritās no 2007. gada – gan ekonomiskās krīzes, gan augstās cenas dēļ. Šobrīd vidēji nedēļā tiek piešķirta viena individuālā numurzīme.

Individuālo numurzīmju cenu nosaka Ministru kabinets (24.09.2013. Ministru kabineta noteikumi Nr.1000 "Valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" publisko maksas pakalpojumu cenrādis"). Maksai par pakalpojumu ir jābūt pietiekami lielai, lai šādas numurzīmes saņemšanu nepadarītu par plaši pieejamu, uzsver Bērziņa. Šobrīd gan netiek plānots mainīt cenu individuālajām numurzīmēm.

Transportlīdzekļa reģistrācija un valsts reģistrācijas numura piešķiršana nodrošina transportlīdzekļa identifikāciju un uzskaiti – tā ir obligāti noteikta valsts prasība. "Lai nodrošinātu izvēles iespējas, līdzīgi kā citās valstīs, arī Latvijā tiek piešķirti individuāla pasūtījuma valsts reģistrācijas numuri. Tas notiek kopš 1994.gada. Individuālo numuru ideja ir dot iespēju klientam, kuram ir vēlme un iespēja, iegūt sev vēlamu transportlīdzekļa reģistrācijas numuru, bet nepadarīt šādu numuru saņemšanu par ikdienišķu. Jāsaka, ka individuālie numuri ir ekskluzīvs produkts, pakalpojums, kuru bieži vien izmanto uzņēmumi, reklamējot savu nosaukumu," stāsta CSDD pārstāve. Latvija nav izņēmums. Līdzīga pieeja – īpaša nosaukuma numurzīmes piešķiršanas kārtība par būtiski augstāku maksu – ir arī citās Eiropas un pasaules valstīs.

Kopš 2007. gada individuālo numuru piešķiršanas kārtībā noteikti vairāki ierobežojumi, un individuālā numura reģistrāciju atsaka, piemēram, ja: simbolu kombinācija jau piešķirta citam transportlīdzeklim, simbolu kombināciju paredzēts piešķirt sērijveidā, kombinācija veido latviešu valodas normatīvajām prasībām neatbilstošu burtu salikumu, kombinācija veido nepieklājīgus vai rupjus vārdus vai kombinācija veido iestāžu nosaukumus latviešu valodā vai kādā citā valodā.

Kā stāsta Bērziņa, līdzšinējā pieredzē ir bijuši gadījumi, kad izvērtējot ir atteikta individuālo numura zīmju izsniegšana. Tādas iecerētās numurzīmes bijušas, piemēram, "VDK", "SS" un "COVID 19".

Kā jārīkojas, ja tāda vērtība kā individuālā numurzīme tiek nozagta, pazaudēta vai bojāta? CSDD pārstāve informē, ka šādos gadījumos jārēķinās ar to pašu kārtību, kāda ir "parastās" numurzīmes (komplekta) gadījumā. Šo kārtību nosaka 30.11.2010. Ministru kabineta noteikumi Nr.1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi".

"Īsumā kārtība ir šāda: ja zudusi (nozaudēta, nozagta vai gājusi bojā) viena no divām numurzīmēm, tad jāvēršas CSDD un atlikusī numurzīme jāatdod CSDD, jo normatīvie akti nosaka stingru kārtību, lai nepieļautu situāciju, kad, piemēram, pazaudētā numurzīme tiek atrasta un nelikumīgi izmantota kādam citam transportlīdzeklim, tādējādi tiešā veidā kaitējot "vecajam" īpašniekam. Ja ir vēlme, klients var pieteikt jaunu individuālo numurzīmju komplektu ar citu burtu/ciparu kombināciju. Jebkurā gadījumā transportlīdzeklim tiek izsniegta arī jauna reģistrācijas apliecība ("tehniskā pase") ar jauno numuru. Aicinām īpašniekus atbildīgi izturēties gan pret ikvienu dokumentu, gan pret individuālām vai "parastām" numurzīmēm, piemēram, tās atbilstoši piestiprināt, piekniedēt vai pat apdrošināt," stāsta Bērziņa.

Savukārt, ja viena no numurzīmēm bojāta, arī jāvēršas CSDD un jānodod bojātā numurzīme. Šādā gadījumā bojātās un atdotās numurzīmes vietā tiek izgatavota un izsniegta tāda pati numurzīme, kas atbilstoši Ministru kabineta noteiktajam maksā 13,93 eiro (ar PVN). Transportlīdzeklim nav nepieciešama jauna reģistrācijas apliecība. Ja bojātas abas numurzīmes – tad abas ir jāapmaina CSDD. Rīgas CSDD Klientu apkalpošanas centrā šo pakalpojumu var saņemt 30 minūtēs.

"Ja ir atrasta individuālā numurzīme, atradējam tā jānogādā jebkurā CSDD apkalpošanas centrā. Tad CSDD darbinieki informēs personu, kurai attiecīgā numurzīme (zīmes) pieder, un persona varēs saņemt zudušo mantu. Korupcijas risku mazināšanas un novēršanos nolūkos CSDD nesniedz atrastās lietas īpašnieka kontaktinformāciju, kā arī nesniedz īpašniekam atradēja kontaktinformāciju," informē Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!