Foto: F64

40% jauniešu no Rīgas un Pierīgas sapņo par savas privātmājas iegādi, liecina pētījumu un konsultāciju kompānijas "Kantar TNS" un nekustamo īpašumu firmas "Latio" veiktais pētījums par jauniešu vēlmēm un vajadzībām nekustamā īpašuma iegādē.

Aptaujāti tika Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem. "Kantar TNS" pārstāve Inta Priedola norādīja, ka šajā vecuma grupā ir gandrīz 150 tūkstoši cilvēku, tāpēc tā ir vērā ņemama auditorija, kas veidos turpmāko Latvijas nākotni, tāpēc ir svarīgi izprast viņu vēlmes un vajadzības nekustamo īpašumu jomā.

Pētījumā atklāts, ka 40% jauniešu sapņo par mājas iegādi, bet Priedola norādīja, ka tā drīzāk ir doma par šādu soli nākotnē, nevis tūlītējs pirkums. Tāpat 26% respondentu norāda, ka vēlas dzīvot daudzdzīvokļu mājā, kas celta pēc 2000. gada, bet 17% – padomju laikā celtā daudzdzīvokļu mājā. 44% jauniešu tuvāko divu gadu laikā apsver iespēju savu mājokli pirkt vai īrēt.

Primārie iemesli, kāpēc jaunieši izvēlas savu mājokli, ir ģimenes pieaugums (42%), kā arī vēlme pēc labāka, kvalitatīvāka mājokļa (42%). "Ir svarīgi, lai mājoklis atbilstu jauniešu sociālajam stāvoklim vai ikdienas ritmam, individuālajām vajadzībām" uzsvēra Priedola. Viņa arī norādīja, ka mūsdienu jaunieši ir prasīgi, nāk no samērā pārtikušām ģimenēm un labiem dzīves apstākļiem, tāpēc tas iespaido arī viņu izvēli attiecībā uz nekustamo īpašumu.

Galvenie kritēriji mājokļa izvēlē ir atrašanās vieta – to par svarīgu uzskata 72% Rīgas un Pierīgas jauniešu. Nozīmīgi faktori ir arī kopējā īpašuma cena (69%), apkārtējā infrastruktūra (45%), istabu skaits (43%), mājokļa platība (38%) un tā plānojums (34%). Priedola norādīja uz cenas un kvalitātes korelāciju: "Šī ir paaudze, kas izvērtē, ko par šo cenu iegūs. Viņi ir prasīgi, līdz ar to cena ir svarīga".

"Latio" pārstāvis Ermīns Sniedze norādīja, ka pētījumā Rīga un Pierīga izvēlēta tādēļ, ka šajās apkārtnēs koncentrējas jaunie projekti, kā arī ir lielāks cilvēku skaits. Viņš arī norādīja uz tendenci, ka jauniešiem mājokļa izvēles ziņā svarīgāks ir istabu skaits, nevis kopējā platība, bet atrašanās vieta tiek izvērtēta kā primārais kritērijs.

Pēdējo divu gadu laikā šajā mērķauditorijā savu nekustamo īpašumu ir iegādājušies jau 18% jauniešu, visvairāk – ar augstu ienākumu līmeni (32%). Priedola norādīja uz pētījumā atklātu problēmu – jaunieši neiedziļinās bankas atbalsta programmās, kas paredzētas mājokļa iegādei.

"Viņi no nekustamā īpašuma jomas darbiniekiem un bankām sagaida ieteikumus, profesionālu attieksmi, kas palīdzētu iziet cauri sarežģītajam procesam, kas saistās ar dokumentiem. Jaunieši ir gatavi kļūdīties mājas izvēlē, bet finansiālajā ziņā vēlas būt droši, ka tas būs labs lēmums," komentēja "Kantar TNS" pārstāve.

Pētījums liecina, ka lielākā daļa (52%) jauniešu šobrīd dzīvo sērijveida mājās, 17% – daudzdzīvokļu mājā, 17% – privātmājā, bet 11% – jaunajos projektos. Vairāk par pusi (57%) jauniešu dzīvo sev vai radiniekiem piederošā dzīvoklī, 14% – dzīvo sev vai radiniekiem piederošā mājā, 25% – īrē dzīvokli, 3% – īrē māju, bet 1% īrē istabu.

"Kantar TNS" sadarbībā ar nekustamo īpašumu firmu "Latio" laika posmā no 2018. gada oktobra līdz novembrim veica Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju aptauju par jauniešu vēlmēm un vajadzībām nekustamā īpašuma izvēlē.

Pētījumā tika izmantota aptauja internetā, fokusgrupas intervijas un padziļinātās intervijas, aptaujājot cilvēkus vecumā no 25 līdz 34 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!