Foto: LETA

Ceturtdien, 6. aprīlī, no rīta Rīgas domes pārstāvji atklās Sarkandaugavas pārvadu pār dzelzceļa līniju Rīga–Skulte. Līdztekus pārvadam tiks atklāts arī tā velo un gājēju celiņš Mangaļi–Sarkandaugava.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks satiksmes infrastruktūras un attīstības jautājumos Vilnis Ķirsis, finanšu ministrs Arvils Ašeradens, RD Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks, RD Satiksmes departamenta direktora amata pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un ceļu būves uzņēmuma AS "LNK Industries" valdes loceklis Kaspars Ratkevičs.

Sarkandaugavas pārvada būvniecība tika uzsākta 2020. gada aprīlī un noslēdzās pērn rudenī, kad arī tika veikta tā slogošana. Pārvada garums bez nobrauktuvēm ir 454,4 metri. To veido septiņas atsevišķas laidumu konstrukcijas abos virzienos un divi pieslēgumi – pie Viestura prospekta un pie Tvaika ielas.

Tiek paredzēts, ka jaunais pārvads būtiski uzlabos satiksmes plūsmu maģistrālajās ielās Sarkandaugavas apkārtnē, ievērojami samazinot sastrēgumus, kā arī dos iespēju novirzīt kravas transporta tranzītu no vietējām ielām.

Pārvada ietvaros izbūvētā velo un gājēju ceļa Mangaļi–Sarkandaugava kopgarums ir 2 km – 1,5 km Viestura prospektā un 0,5 km Tvaika ielā. Tāpat būvniecības ietvaros ir izbūvēts pirmais tunelis Rīgā ar dalītu gājēju un velo satiksmes telpu.

Pārvada izbūvi Sarkandaugavā veica pilnsabiedrība "Personu apvienība "OTC", kurā ir apvienojušies trīs būvnieki: SIA "Binders," AS "LNK Industries" un "LT betons". Sākotnēji Sarkandaugavas pārvada būvniecības izmaksas bija plānotas 42,5 miljonu apmērā, no kuriem 27,15 miljonus eiro sedz no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējuma, 1 miljonu eiro – no valsts budžeta, bet pārējo – no pašvaldības līdzekļiem. Ņemot vērā sadārdzinājumu, kas radās Krievijas sāktā kara Ukrainā un pret Krieviju un Baltkrieviju ieviesto sankciju dēļ, Sarkandaugavas pārvada būvniecības izmaksas beigās sasniedza 44 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!