Foto: LETA

No valsts budžeta nesaimnieciski izlietoti 52 miljoni latu, samaksājot tos kredītiestādei AS "Liepājas metalurgs" vietā, ziņojumā par 2012.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldības budžetiem secinājusi Valsts kontrole (VK).

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) adresētajā ziņojumā valsts kontroliere Elita Krūmiņa cita starpā norāda, ka valsts galvojumu piešķiršanas un uzraudzības sistēma nav caurskatāma un izsekojama. Revīzijas laikā tika konstatēti būtiski trūkumi valsts galvojumu piešķiršanas un piešķirto galvojumu uzraudzības procesā.

Šie trūkumi ir izraisījuši aizdevumu ar zemu atmaksas iespējamību būtisku pieaugumu pēdējā pusotra gada laikā un iespējamo valsts saistību apjoma (gadījumā, ja aizdevumu saņēmēji nespētu veikt aizdevumu atmaksu) pieaugumu līdz 190 miljoniem latu.

Lai turpmāk novērstu šādas būtiskas nepilnības, VK ar Finanšu ministriju saskaņojusi turpmākās darbības, kas mazinātu identificētos riskus. Jau ziņots, ka aprīlī spēkā stājās grozījumi likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz, ka turpmāk valsts galvojumi privātām kapitālsabiedrībām vairs netiks sniegti.

Ziņojumā ievadā gan nav precizēts, par kurā laikā samaksātiem 52 miljoniem latu ir runa, bet, kā ziņots, tas notika šovasar.

Vairākus desmitus lappušu garais dokuments nodots vērtēšanai Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, kā arī tiks nosūtīts katram Saeimas deputātam.

Kā ziņots, Valsts kase 2013.gada jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus, kas ir valsts galvotā kredīta rūpniecības uzņēmumam AS "Liepājas metalurgs" pamatsummas atlikums. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Galvojumu valsts vārdā par "Liepājas metalurga" saistībām kopumā 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku "UniCredit" izsniedza toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada decembrī. Aizņēmums "Liepājas metalurgam" bija nepieciešams ražotņu modernizācijai.

Valsts, no budžeta līdzekļiem samaksājot "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai, šo naudu nav zaudējusi, bet gan ieguldījusi un no šī ieguldījuma var gūt peļņu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Repše.

"Valsts patlaban būtībā ir pārkreditējusi "Liepājas metalurgu", un uzņēmums tagad ir parādā nevis ārzemju bankai, bet valstij. Šī nauda nav zaudēta - valstij tagad ir jāpārņem uzņēmums, jāsaved tas kārtībā un jāpārdod kādam investoram. Tādā veidā modernizācijā ieguldītie līdzekļi nav uzskatāmi par zaudētiem, ar to valsts vēl var nopelnīt," sacīja Repše.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!