Foto: Pixabay

5G pārklājuma nodrošināšanai “Via Baltica” koridorā Latvijas teritorijā līdz šim izbūvēti 14,4 kilometri, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē par digitālās transformācijas jautājumiem Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna projektā sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Informācijas sabiedrības attīstības departamenta direktors Gatis Ozols.

100% garumā 5G pārklājuma nodrošināšanai nākotnē plānots izbūvēt vēl 215 kilometrus infrastruktūras, kā arī izveidot pasīvo infrastruktūru (optika, mobilo sakaru mezglu punkti, elektrība u.c.), viņš sacīja.

Jau ziņots, ka 2019. gada beigās Latvija kopā ar Lietuvu, Igauniju un Poliju vienojušās par kopīgu ceļakarti nolūkā veicināt savienotās un automatizētās braukšanas un 5G tehnoloģiju attīstību "Via Baltica" autoceļa koridorā, informēja Satiksmes ministrijas (SM) Komunikācijas daļā.

Ņemot vērā, ka 5G infrastruktūra galvenajos transporta maršrutos ir priekšnosacījums, lai nodrošinātu ilgtspējīgu mobilitāti un uzlabotu satiksmes drošību, Baltijas valstis un Polija deklarēja nepieciešamos uzdevumus, kas jāpaveic savienotas un automatizētas braukšanas, inovāciju un nepieciešamo tehnoloģiju attīstībai un izvēršanai gar "Via Baltica" autoceļu.

Valstis ir vienojušās par principiem, kā plānot nepieciešamo infrastruktūru ilgtspējīgai koridora attīstībai - vienojoties gan par galvenajiem infrastruktūras elementiem, gan nepieciešamo radiofrekvenču spektra resursu pieejamību.

5G koridoru izveidošana uz transporta maģistrālēm ir solis uz Eiropas Gigabitu sabiedrības mērķu sasniegšanu, kas paredz nodrošināt 5G pārklājumu uz galvenajām sauszemes maģistrālēm un lielajām pilsētām līdz 2025. gadam.

Vēl gadu iepriekš Rīgā visu trīs Baltijas valstu ministri, parakstot kopīgu saprašanās memorandu, vienojās pakāpeniski ieviest 4G+ un 5G tīklu "Via Baltica" posmā Tallina-Rīga-Kauņa-Lietuvas/Polijas robeža, lai veicinātu savienotas un automatizētas braukšanas koridora izveidi.

Pērnā gada septembrī Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas ministri pirmdien elektroniski parakstījušas Nodomu memorandu par sadarbību 5G savienojamības un savienotās automatizētās mobilitātes attīstībā Ziemeļjūras-Baltijas koridorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!