Foto: DELFI
"Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās (DUS) Rīgā populārākās 95.markas benzīna cena otrdien pirmajā pusē uz laiku atkal pārsniegusi latu litrā, taču vēlāk pazemināta zem psiholoģiskajam lata slieksnim, portālu "Delfi" informēja degvielas tirgošanas uzņēmumā.

Ap pusdienas laiku litra 95.markas benzīna cena "Statoil" sasniedza 1,009 latus. Savukārt 98.markas benzīns maksāja 1,039 latus litrā, dīzeļdegviela – 0,984 latus litrā, novēroja portāls "Delfi".

SIA "Statoil Fuel & Retail" Latvija degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns portālam "Delfi" atzina, ka šādus sliekšņus degvielas cenas "Statoil" pilna servisa DUS Rīgā sasniegušas otrdienas rītā, bet ap pusdienas laiku cenas pazeminātas.

95.markas benzīna cena "Statoil" DUS Rīgā pazemināta par santīmu - līdz 0,999 latiem litrā, 98.markas – 1,029 latus litrā, bet dīzeļdegviela – 0,974 latus litrā, skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Viņš pēdējā laikā novēroto degvielas cenu pieaugumu skaidroja ar augsto ASV dolāra kursu, augstajām naftas iepirkuma cenām. Degvielas cenu svārstības "Statoil" DUS tīklā tāpat skaidrojamas ar konkurentu uzvedību, atzina Skrābāns.

Portāls "Delfi" novēroja, ka konkurējošās "Neste" DUS Rīgā 95.markas benzīns pusdienas laikā maksāja 0,987 latus litrā, 98.markas benzīns - 1,017 latu litrā, bet dīzeļdegviela - 0,962 latus litrā.

Jau ziņots, ka degvielas tirgotājs "Statoil" pirmdien atkal par santīmu paaugstināja benzīna un dīzeļdegvielas cenas, sasniedzot lata robežu. Pēc ilgāka pārtraukuma degvielas cenu kāpums Latvijā sākās jūlija sākumā. Pēdējo reizi tās pieauga 6.augustā. Mēneša laikā benzīns kļuvis par septiņiem santīmiem dārgāks, ziņoja aģentūra LETA.

Pirmdien populārākā "Statoil" 95.markas degviela maksāja 99,9 santīmus (iepriekš bija 98,9 santīmi) par litru, bet 98.markas degviela - 1,029 latus (iepriekš 1,019 latu) par litru.

Dīzeļdegviela savukārt maksā 96,9 santīmus (iepriekš 95,9 santīmus)
Kā ziņots, šopavasar 95. un 98.markas degvielas cenas sasniedza rekordu, kas noturējās 15 dienas. "Statoil" degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena tolaik bija 1,059 lati, bet 98.markas degvielas - 1,089 lati par litru.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš norādīja Skrābāns, naftas produktu cenas patlaban ir sasniegušas ievērojami augstāku līmeni, pat salīdzinot ar situāciju pagājušajā nedēļā.

Benzīns ir kļuvis dārgāks vēl par 50 ASV dolāriem (27,95 lati) un patlaban maksā vairāk nekā 1080 ASV dolārus (603 latus) par tonnu, dīzeļdegviela ir kļuvusi par 20 ASV dolāriem (11 latiem) dārgāka, un patlaban tās cena ir gandrīz 1000 ASV dolāri (559 lati) par tonnu.

Skrābāns skaidro, ka naftas un naftas produktu cenas pasaulē joprojām turpina kāpumu, kas iesākās jau jūlija sākumā. Pēc straujā cenu pieauguma šā gada pirmajos četros mēnešos sekoja cenu kritums, kas turpinājās līdz jūnija beigām. Tad tonna benzīna Eiropas biržā maksāja ap 920 ASV dolāriem (514 latiem), dīzeļdegvielas cena bija ap 850 dolāriem (475 latiem) par tonnu.

Vienlaikus ar naftas produktu cenu kāpumu turpina palielināties arī ASV dolāra kurss pret eiro un latu. Ja jūnija beigās viens dolārs maksāja aptuveni 56 santīmus, tad patlaban kurss ir 57,2 santīmi. Jūlija otrajā pusē tas bija paaugstinājies līdz pat 58,2 santīmiem.

Skrābāns skaidro, ka svarīgākie notikumi aizvadītajās nedēļās, kas ir ietekmējuši globālās, tostarp arī Eiropas biržu, cenas naftas produktiem benzīnam un dīzeļdegvielai, ir augošais saspīlējums Persijas līcī pēc Izraēlas paziņojuma par centieniem nepieļaut Irānas kodolprogrammas tālāko attīstīšanu, pozitīvie ASV makroekonomiskie rādītāji un cerības par finanšu problēmu risināšanu eirozonā.

Tāpat cenas ietekmē viesuļvētru sezona Atlantijas okeānā un naftas pārstādes rūpnīcas slēgšana ASV, Kalifornijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka degvielas cenas rekordu šogad sasniedza aprīļa sākumā, kad 95.markas benzīna cena pakāpās no iepriekšējiem 1,049 latiem par litru līdz 1,059 latiem par litru. Savukārt 98.markas benzīns "Statoil" pilna servisa DUS maksāja 1,089 latus par litru degvielas, kas bija par santīmu vairāk nekā iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!