Foto: DELFI
95.markas benzīna cena "Statoil" uzpildes stacijās pārsniegusi 90 santīmu robežu.

Šīs markas benzīna cena "Latvija Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās pirmdien pieaugusi par 0,5 santīmiem, sasniedzot 90,4 santīmus par litru, novēroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Dīzeļdegvielas cena "Statoil" degvielas uzpildes stacijās paaugstināta līdz 91,4 santīmiem par litru.

"Statoil" degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns skaidro, ka pēdējo nedēļu straujais degvielas cenu kāpums Eiropā Latvijas degvielas uzpildes stacijās pilnībā varētu atspoguļoties šajā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā gan naftas, gan benzīna un dīzeļdegvielas cenas Eiropas biržās pārtrauca straujo kāpumu. Tomēr cenas saglabā netipiski augstu līmeni. "Brent" markas naftas cena svārstījās no 112 līdz 115 ASV dolāriem (57-59 latiem) par barelu.

Benzīna cena biržās aizvadītajā nedēļā ik pa laikam pārsniedza 1000 ASV dolārus (510 latu) par tonnu. Arī dīzeļdegvielas cena pārsvarā turējās virs 1000 ASV dolāru atzīmes. Salīdzinājumam - vēl 2010.gada rudenī benzīns maksāja ap 750 ASV dolāriem (378 latiem), bet dīzeļdegviela - ap 730 ASV dolāriem (367 latiem) tonnā. Pēdējo reizi produktiem cena, kas rakstāma ar četriem cipariem, bija novērota 2008.gada augustā.

Skrābāns norāda, ka naftas un to produktu augsto cenu līmeni joprojām nosaka saspīlētā situācija Lībijā. Cenu kāpuma apstāšanos veicināja ziņas par nemieru nesekmīgu norisi Saūda Arābijā, kā arī notikumi Japānā, kas trešajā lielākajā naftas produktu patērētājvalstī pasaulē samazināja pieprasījumu pēc degvielas. Tomēr jau tuvākajā laikā Japānā varot strauji pieaugt pieprasījums pēc naftas produktiem, lai likvidētu dabas katastrofas radītās sekas, kā arī lai kompensētu to enerģijas apjomu, ko patlaban neražo bojātās atomelektrostacijas.

ASV dolāra kurss pret latu nedēļas otrajā pusē nedaudz pieauga, tomēr svārstības ir nenozīmīgas, lai spētu ietekmēt degvielas cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!