Foto: LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 24 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga skārusi trīs jaunus novadus - Talsu, Babītes un Ikšķiles novadu, informēja PVD.

Talsu novada Vandzenes pagastā atrasti trīs beigti dzīvnieki, bet Babītes novada Salas pagastā un Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā - pa vienai beigtai cūkai.

Tāpat divas no mēra nobeigušās mežacūkas pirmoreiz atrastas Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā, kā arī Ludzas novada Isnaudas un Rundēnu pagastā. Šajos novados ĀCM mēris bija konstatēts arī iepriekš, bet attiecīgajos pagastos nobeigušās mežacūkas konstatētas pirmoreiz.

Līdz ar to mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 958 dzīvniekiem 71 novada 227 pagastos, kā arī trijās pilsētās - Rēzeknē, Pļaviņās un Jūrmalā. Mājas cūkām mēris šogad konstatēts vienā saimniecībā Vārkavas novadā un divās Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50, 142 un 119 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtnē.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!