Foto: AP/Scanpix
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) mājas cūku novietnēs Jaunauces, Priekuļu un Vārkavas pagastos, kurās vīruss konstatēts septembrī, visticamāk, iekļuvis, izbarojot dzīvniekiem sezonas augļus un dārzeņus, sacīja PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.

"Veicot sākotnējo epidemioloģisko izmeklēšanu ĀCM skartajās novietnēs, kur slimība uzliesmoja šogad - Saldus novada Jaunauces pagastā, Priekuļu novada Priekuļu pagastā, kā arī Vārkavas novada Vārkavas pagastā, var secināt, ka, visticamāk, slimības ierosinātājs novietnēs ir iekļuvis ar sezonas augļiem un dārzeņiem, kas cūkām tika izbaroti bez termiskās apstrādes," sacīja Joffe.

Tāpat kā papildu riska faktoru Joffe minēja citu sugu dzīvniekus, kuri ĀCM vīrusu varēja ienest novietnē, no ganībām.

Jau ziņots, ka šogad kopumā konstatēti septiņi ĀCM uzliesmojumi mājas cūkām, tostarp trīs slimības uzliesmojumi atklāti septembrī.

26.septembrī PVD ziņoja, ka ĀCM konstatēts nelielā piemājas saimniecībā "Tarasovka" trim mājas cūkām Vārkavas novada Vārkavas pagasta Brišku ciemā, bet 13.septembrī - Priekuļu novada Priekuļu pagasta saimniecībā "Zemitāni", kurā mīt 23 mājas cūkas. Savukārt 6.septembrī PVD ziņoja par ĀCM nelielā piemājas saimniecībā "Ozoli" ar deviņām mājas cūkām Saldus novada Jaunauces pagastā.

Mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts kopumā 1030 meža cūkām 79 novadu 208 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!