Foto: Pixabay
Ādažu novadā sākts veidot saules paneļu parku 4,8 hektāru platībā.

Saules paneļu uzstādīšana sākta nekustamajā īpašumā "Rajas", kas atrodas 2,8 kilometru attālumā no Carnikavas centra un 4,4 kilometru attālumā no Ādažu centra.

Darbi uzsākti pirms vairākām nedēļām, tos plānots pabeigt nākamā gada pavasarī. Iecerēts, ka saules paneļu parks būs viens no lielākajiem Latvijas mērogā, norāda projekta attīstītāji. Kopumā plānots uzstādīt 14 000 paneļu. Paredzētā invertora nododamā jauda būs 6 MW, bet nododamā jauda gadā - aptuveni 3 350 MWh.

Ādažu vidusskola 2021.gadā patērēja 758,95 MWh elektroenerģijas, tātad ar plānoto saules paneļu parka jaudu elektroenerģijas pietiktu vairāk nekā četrām šāda tipa ēkām. Savukārt pašvaldības ēka Gaujas ielā 33, kur atrodas gan dome, gan Kultūras centrs un Mākslu skola, gadā patērē nepilnas 500 MWh elektroenerģijas.

Kā vērtē pašvaldība, saules paneļi ir videi draudzīgs risinājums, kas ļauj būtiski samazināt radīto CO2 emisiju apjomu, kā arī ražo 100% zaļu enerģiju. Atjaunojamie energoresursi, tai skaitā saules enerģija, ir alternatīva fosilajiem kurināmajiem.

Arī Ādažu novada Attīstības programma 2021.- 2027. gadam paredz ilgtspējīgu būvniecību un gudru pārvaldību ar mērķi samazināt novadā esošās CO2 emisijas par 15%, kā arī attīstīt un veicināt atjaunojamo energoresursu ieviešanu enerģijas ražošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!