Foto: F64

Saistībā ar Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā konstatēto Āfrikas cūku mēra gadījumu, valdība otrdien vēl nepieņēma galīgo lēmumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Zemkopības ministrijas pieprasītos vairāk nekā 1,3 miljonus eiro sērgas ierobežošanas pasākumu finansēšanai.

Atbilstoši Zemkopības ministrijas aplēsēm, 2014.gadā būtu vajadzīgi 194 787 eiro, lai izveidotu piecas jaunas amata vietas Pārtikas un veterinārajā dienestā. Finanšu ministrijai būtu vajadzīgi vairāk nekā 1,160 miljoni eiro, lielākā daļa no šīs summas nepieciešama piecdesmit jaunu amata vietu izveidošanai Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldē.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs skaidro, ka tikai palielinot muitnieku skaitu būs iespējams nodrošināt, lai Latvijā nenonāktu nedz dzīvas cūkas, nedz cūkgaļas produkti no sērgas skartajām teritorijām.

Tādēļ Zemkopības ministrija piedāvā izveidot jaunas amata vietas muitā, kā arī iegādāties un apmācīt sešus muitas suņus un kinologus, kas specializētos dzīvnieku izcelsmes produktu meklēšanā.

Valdība otrdien nolēma, ka nedēļas laikā Zemkopības ministrijai kopā ar Finanšu, Iekšlietu un Satiksmes ministrijām ir jāsagatavo jauni aprēķini par to, cik lieli līdzekļi ir vajadzīgi Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka Lietuvā, izmeklējot mežā atrastas mirušas mežacūkas, konstatēts Āfrikas cūku mēra vīruss, kas ir ļoti bīstama un lipīga, tomēr cilvēkiem nekaitīga saslimšana.

Ar vīrusu inficētie dzīvnieki atrasti valsts dienvidos - Šaļčininku un Varēnas rajonā, informē Lietuvas veterinārais dienests. Pērn Āfrikas cūku mēris jau tika konstatēts Krievijā un Baltkrievijā, un, raizējoties par to, ka tas varētu nonākt arī Latvijā un Lietuvā, tika apsvērta žoga būvēšana uz austrumu robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!