Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latgalē, netālu no robežas ar Baltkrieviju, konstatētā dzīvniekiem bīstamā Āfrikas cūku mēra dēļ varētu ierobežotā teritorijā liegt audzēt cūkas, piektdien, 27.jūnijā, intervijā Latvijas Radio sacīja Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Latgalē, Krāslavas novadā trim mājas cūkām piemājas saimniecībā konstatēta šī bīstamā infekcijas slimība, tā atklāta arī mežacūkām. Tagad pastāv iespēja, ka noteiktā teritorijā uz laiku cūkas audzēt būs aizliegts. Ministrs radio sacīja, ka šī teritorija gan būs neliela - trīs kilometros varētu būt stingrā zona, desmit kilometru robežā būtu vieglāki ierobežojumi un plašākā apkārtnē notiktu uzraudzība.

Šādā gadījumā var būt nepieciešamas kompensācijas cūkaudzētājiem. Dūklavs sacīja, ka nākamajā valdības sēdē par šo jautājumu spriedīs. Lai gan pagaidām nav skaidra summa, kuru vajadzēs kompensāciju gadījumā, taču jau tagad skaidrs, ka to lūgs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Cīņa ar Āfrikas cūku mēra izplatību tuvākajos gados būs viena no prioritātēm, jo tā ir viena no bīstamākajām un grūtāk apkarojamajām slimībām cūkām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis. Viņš uzsvēra, ka šī infekcijas slimība citiem dzīvniekiem un cilvēkiem nav bīstama.

Balodis intervijā sacīja, ka robežsargi pierobežā atraduši vēl trīs beigtas mežacūkas, kuras pārbauda. Savukārt slimās mājas cūkas jau ir nokautas un sadedzinātas.

PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!