Foto: AP/Scanpix
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) šonedēļ ir apstiprināts astoņām mežacūkām Latvijā, liecina paziņojums Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Laikā no 22. līdz 26. augustam vīruss ir konstatēts divām mežacūkām Siguldas novadā, kā arī pa vienai Engures novada Smārdes pagastā, Pārgaujas novada Raiskuma pagastā, Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas pagastā, Ogres novada Krapes pagastā, Madonas novada Aronas pagastā un Smiltenes novada Launkalnes pagastā.

Tādējādi ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 746 meža cūkām 63 novadu 196 pagastos un divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē.

Savukārt kopumā Latvijā kopš 2014. gada jūnija ĀCM ir konstatēts 2005 mežacūkām.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!