Foto: F64

Baldones novadā šonedēļ atrastai beigtai mežacūkai ar trim sivēniem saņemto laboratorisko analīžu rezultāti apstiprinājuši Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu, līdz ar to šī kaite mežacūku populācijā parādās arī līdz šim no ĀCM brīvajās teritorijās, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe.

Līdz šim Baldones novadam tuvākie ĀCM apstiprinātie gadījumi mežacūkām bija Ogres novadā un Biržu rajonā Lietuvā, Latvijas pierobežā.

PVD aicina medniekus pievērst pastiprinātu uzmanību notikumiem mežā un stingri ievērot medību higiēnu, savukārt dzīvnieku turētājiem, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi, lai pasargātu savus dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Tāpat PVD atgādina: ja tiek nomedīta vai atrasta mežacūka ĀCM karantīnas teritorijā, medniekam vai mežacūkas atradējām obligāti jāsazinās ar PVD teritoriālo pārvaldi, kur tas konstatēts, vai veterinārārstu, kurš ņem laboratoriskos paraugus izmeklēšanai.

PVD ir saņēmis informāciju, ka 11.jūlijā Igaunijā piemājas saimniecībā konstatēts jauns, šogad jau ceturtais, ĀCM gadījums mājas cūkām. Apstiprinātie mājas cūku saslimšanas gadījumi Igaunijā, Lietuvā un Polijā pēc informācijas analīzes ir saistīti ar biodrošības pasākumu neievērošanu.

Mežacūku populācijā mēris konstatēts 563 dzīvniekiem 55 novada 165 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās.

Pēdējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām Latvijā konstatēts 2015.gada septembrī. Kopumā pērn ĀCM dēļ bija jāiznīcina 213 mājas cūkas, bet vēl gadu iepriekš - 564 mājas cūkas.

Jau vēstīts, ka jūnija nogalē un jūlija sākumā Lietuvā, Igaunijā un Polijā šogad pirmo reizi mājas cūkām konstatēts ĀCM, tādēļ pieaug draudi arī Latvijas mājas cūku populācijai.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!