Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 22 no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmo reizi skārusi Rojas novadu, kur Rojas pagastā atrasts viens beigts dzīvnieks, informēja PVD.

Tāpat ĀCM konstatēts arī 11 meža cūkām Dundagas novada Dundagas pagastā, piecām mežacūkām Talsu novada Kūļciema pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Cesvaines novada Cesvaines pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Madonas novada Aronas pagastā, Ogres novada Suntažu pagastā un Tukuma novada Slampes pagastā, kuros ĀCM bija konstatēts jau iepriekš.

Jau ziņots, ka nolūkā samazināt mežacūku populāciju, tā ierobežojot ĀCM izplatību, PVD februārī atsācis maksāt 50 eiro par katru nomedīto mežacūku mātīti. Kopumā šim mērķim paredzēti 875 000 eiro, līdz ar to nomedīto dzīvnieku skaits varētu sasniegt 17 500. Eiropas Savienības līdzfinansētā programma tika sākta 2015.gada novembrī un plānots, ka populācijas blīvums tiks samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!