Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šā gada pirmajā nedēļā konstatējuši 40 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt vīruss pirmoreiz konstatēts mežacūkai Kuldīgas novada Padures pagastā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Kuldīgas novada Padures pagastā ĀCM konstatēts vienai mežacūkām.

Tāpat ĀCM šogad konstatēts arī septiņām mežacūkām Talsu novada Ģibuļu pagastā, sešām mežacūkām Dobeles novada Naudītes pagastā, kā arī pa trim mežacūkām Burtnieku novada Ēveles pagastā, Kuldīgas novada Kabiles pagastā, Neretas novada Zalves pagastā, pa divām mežacūkām Brocēnu novada Blīdenes pagastā, Dagdas novada Bērziņu pagastā, Talsu novada Lībagu pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts pa vienai mežacūkai Alūksnes novada Mālupes pagastā, Balvu novada Krišjāņu pagastā, Dobeles novada Zebrenes pagastā, Kuldīgas novada Rendas pagastā, Ludzas novada Istras pagastā, Pļaviņu novada Vietalvas pagastā, Raunas novada Raunas pagastā, Talsu novada Balgales un Virbu pagastos, kā arī Saldus novada Šķēdes pagastā un Viesītes novada Viesītes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 40 ar to slimām mežacūkām 14 novadu 20 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!