Foto: F64

Āfrikas cūku mēris konstatēts kādā piemājas saimniecībā Rēzeknes novada Nagļu pagastā, portālam "Delfi" pavēstīja Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Bīstamās slimības dēļ likvidētas 12 saimniecībā esošās mājas cūkas.

Pēc Meisteres teiktā, PVD saimniecībā ir veicis Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumus - ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet 10 kilometru rādiusā - uzraudzības zona.

"Tajās tiks pastiprināti kontrolēts mājas cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku pārvadāšanas transporta līdzekļu kustība," klāsta PVD, piebilstot, ka aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimo dzīvnieku iznīcināšanas un skartās saimniecības sākotnējās dezinfekcijas veikšanas.

PVD aicina stingri ievērot biodrošības pasākumus, tostarp neturēt cūkas āra aplokos, jo tās var kontaktēties ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem.

Dzīvnieku kopšanai jāizmanto tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus, bet pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija u.c.

Slimības uzliesmojuma gadījumā valsts kompensāciju var saņemt, ja cūkas bijušas reģistrētas un saimniecībā ievērotas biodrošības prasības, uzsver PVD.

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā atsevišķās saimniecībās atkal konstatēts Āfrikas cūku mēris.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!