Foto: LETA

Bīstamo Āfrikas cūku mēri katru nedēļu atklāj piecām līdz deviņām mežacūkām, otrdien, 9.septembrī, intervijā Latvijas Radio sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

Pēdējās nedēļās jaunām mājas cūkām saslimšana ar Āfrikas cūku mēri nav konstatēta. Balodis intervijā norādīja, ka mājas cūkām slimības izplatība samazinās. "Mājas cūkām pēdējās pusotras nedēļas laikā mums nav bijuši jauni uzliesmojumi," uzsver PVD direktors.

Taču situācija ar meža cūkām ir citādāka, jo šiem dzīvniekiem jauni saslimšanas gadījumi joprojām tiek atklāti. Balodis sacīja, ka katru nedēļu uziet piecas līdz deviņas slimas mežacūkas, taču tas notiek teritorijās, kur slimie dzīvnieki konstatēti jau iepriekš, jaunās teritorijās saslimšana nav konstatēta.

Balodis atgādināja, ka cilvēki var būt tie, kuri ievazāt slimību jaunās vietās un mājas kūtīs. PVD iepriekš ziņoja, ka mēra dēļ ir jāievēro īpaši stingri pasākumi, kas neļauti slimībai izplatīties.

Radio Balodis sacīja, ka regulāri komunicē ar speciālistiem citās valstīs, arī Igaunijā.

Jau vēstīts, ka Latvijā uzliesmojis bīstamais Āfrikas cūku mēris. Slimības dēļ vairākas vietās valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis un visas cūkas būs jāizkauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!