Foto: VNĪ/Publicitātes attēls

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pavasarī plāno uzsākt Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) topošās ekspozīcijas mājvietas – vēsturiskā nama Mārstaļu ielā 6 – atjaunošanu, pielāgojot namu muzeja ekspozīcijas vajadzībām.

Lai saglabātu kultūrvēsturiskās liecības, atjaunošanas procesā nozīmīgi ir saglabāt nama autentiskumu, vienlaikus iedvešot ēkā mūsdienu elpu, norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Ēka Mārstaļu ielā 6, Rīgā kļūs par RMM pārstāvētajām abām radošajām nozarēm – latviešu rakstniecībai un mūzikai – veltītas ekspozīcijas mājvietu. Plānots, ka 2022. gada nogalē nams vērs durvis ar jaunu ekspozīciju, kas stāstīs par rakstnieku un mūziķu personībām, liekot akcentu uz pašu radīšanas procesu.

"Pērn nogalē veikti nepieciešamie priekšdarbi, lai namu pielāgotu muzeja vajadzībām un jau tuvākajos mēnešos dotu uzdevumu būvniekiem sākt ēkas atjaunošanas darbus," norāda Griškevičs.

Muzeja ekspozīcija tiks izvietota 1400 m2 plašās telpās. Ekspozīcijas saturs tapis ciešā RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu.

RMM direktore Iveta Ruskule informē, ka ekspozīcijas satura veidošanā ļoti nozīmīgi bijis sajust un izprast pašas ēkas gaisotni un dzīvesstāstu. "Nams Mārstaļu ielā 6 ir mājīga un pēc sajūtas silta ēka. Tādēļ arī, domājot par muzeja ekspozīcijas vēstījumu, tajā tiek izcelti rakstniecības un mūzikas personību radīšanas stāsti kontekstā ar dzīves ikdienišķo pusi, kurā sava vieta šaubām, nevarēšanai, radošajiem rituāliem un iedvesmas gaidīšanai līdz rīta gaismai vai nakts tumsai. Ar to vēlamies apgalvot, ka radīšanas gēns nav ekskluzīvs, tas ir katrā no mums, un radīt spēj ikviens," komentē Ruskule.

Atjaunošanas procesā nevērtīgie uzslāņojumi un pēdējās desmitgadēs izbūvētās starpsienas tiks demontētas. Tiks uzspodrinātas nama liektās kāpnes, koka paneļi, parkets un durvis un bēniņi, kas ilgu laiku nav tikuši izmantoti, tiks atvērti apmeklētājiem kā pasākumu telpa ar atsegtām vēsturiskajām konstrukcijām. Pagrabā tiks eksponēta vēsturiskā ķieģeļu velve. Pirmajā stāvā būs kafejnīca, tai piekļausies pagalma daļa ar atpūtas zonu. Savukārt ēkas pagalms būs vieta apmeklētāju atpūtai un sarunām. Pagalma sienā plānots atjaunot kādreizējo mākslinieces Helēnas Heinrihsones gleznojumu, attīrot to no uzslāņojuma. Nelielo saimniecības ēku pagalmā restaurēs, un tā saglabās noliktavas funkciju.

Vienlaikus ēkai plānots pārbūvēt ēkas inženiersistēmas, kā arī ierīkot liftu, lai muzejs būtu pieejams personām ar kustību traucējumiem. Būvuzņēmēji, kuriem ir interese par vēsturiskā nama atjaunošanu, aicināti pieteikties iepirkumam līdz 1.aprīlīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!