Foto: Pixabay

Reaģējot uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sniegto informāciju par atbalsta finansējuma pārtraukšanu inkubācijas uzņēmumiem no 2021. gada augusta beigām, tie aicina piešķirt finansējumu LIAA 2022. gada valsts budžeta projektā biznesa inkubatoriem to pilnvērtīgas darbības nodrošināšanai.

“Aicinām Ministru Kabinetu, nesagraut LIAA biznesa inkubatoru tīklu Latvijā un neliegt iespēju attīstīt uzņēmējdarbību reģionos un rast iespēju piešķirt papildus līdzekļus programmai, kura veiksmīgi strādā un ienes naudu valsts budžetā,” atklātā vēstulē uzsver uzņēmēji.

Vēstule ir nosūtīta ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, finanšu ministram Jānim Reiram, kā arī ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam. Uzņēmēji vērš uzmanību uz to, ka LIAA biznesa inkubatoru projekta īstenošanas laiks bija noteikts līdz 2023. gada 31. decembrim, un to mērķis - atbalstīt jaunu dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu izveidi un attīstību Latvijas reģionos, nodrošinot komersantiem, uzņēmējdarbībai nepieciešamās konsultācijas, apmācības un pasākumus, mentoru atbalstu, vidi (telpas) un grantu līdzfinansējumu komersantu darbības izmaksām (ražošanas telpu līdzfinansējums, iekārtu, aprīkojuma iegāde, mārketinga izmaksas, testēšana, sertificēšana) un līdzfinansējums citiem pakalpojumiem.

“Aicinām lēmumu pieņēmējus prioritāri atbalstīt tās aktivitātes, kuras mums kā valstij ļaus pelnīt ilgtermiņā un vairot kopīgo labklājību. Valdības rīcības plānā kā viena no būtiskākajām prioritātēm ir pieminēta ekonomikas attīstības veicināšana. Ir definēts mērķis līdz 2027. gadam dubultot eksporta apjomu. Uzskatām, ka katrs biznesa inkubatoru uzņēmumos ieguldītais eiro ir uzlūkojama kā investīcija, kas ne tikai veicinās komercdarbību reģionos, bet ļaus attīstīties eksportspējīgiem uzņēmumiem, jo 50% no aptuveni 800 inkubatoru uzņēmumiem ir orientēti uz eksportu, bet vēl liela daļa plāno uzsākt eksportu,” teikts vēstulē.

Paļaujoties uz noslēgtajiem inkubācijas līgumiem ar LIAA un atbalstu augstāk minētajiem pasākumiem, uzņēmēji aicina piešķirt finansējumu LIAA 2022. gada valsts budžeta projektā biznesa inkubatoriem to pilnvērtīgas darbības nodrošināšanai, sniedzot iespēju inkubācijas uzņēmumiem pildīt savas saistības gan pret investoriem, ar kuriem ir atrunāti attīstības plāni un finansējuma piesaiste noteiktos termiņos, gan pret sadarbības partneriem, ar kuriem ir noslēgti sadarbības līgumi par izejvielu iegādi, produktu izstrādi, ražošanu, un produktu virzīšanu jaunos eksporta tirgos.

Tāpat tie vērš uzmanību uz to, ka inkubatoru atbalsts ir devis iespēju sākt darbu pie jaunu RIS3 specializācijas jomas viedo materiālu, tehnoloģiju, inženiersistēmu u.c. eksportspējīgu produktu, pakalpojumu izveides, un kur daudzos gadījumos šo projektu īstenošana ir apdraudēta vai šobrīd tiek apturēta. Kopīga iezīme šāda veida uzņēmumiem ir augsta investīciju ietilpība un spēja piesaistīt investorus, stimulējot ātrāku Latvijas tautsaimniecības reindustrializāciju uz augstākas pievienotās vērtības ekonomiku. Biznesa inkubatoros strādā uzņēmēji, kuri pusotra gada laikā ir spējuši ne tikai izveidot produktu, bet gan sasniegt vairāku miljonu apgrozījumu, eksportējot savu produkciju uz 90 pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!