Foto: F64

Biedrība "Zemnieku saeima" aicina pašvaldības skolēnu pārtikas pakas komplektēt tikai no Latvijā audzētiem un ražotiem pārtikas produktiem, informēja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Biedrības pārstāvji uzsvēra, ka skolēniem, kuriem Covid-19 pandēmijas laikā ir jāmācās attālināti, skolas pusdienu vietā nodrošina produktu paciņas, tomēr vietējie pārstrādātāji un primārās lauksaimniecības izejvielu ražotāji ir neizpratnē, kāpēc šajās paciņās ir tik maz Latvijā ražotu produktu.

"Zemnieku saeimas" pārstāvji norādīja, ka daudzu Latvijas pašvaldību pārtikas pakās dominē ārvalstu produkti, kamēr lauksaimnieki cīnās ar Covid-19 radīto ietekmi un valdība meklē dažāda veida atbalsta mehānismus krīzes mazināšanai arī lauksaimniecības nozarē.

Ēdināšanu skolās uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests, par izdalīto paku saturu atbildību uzņemas pašvaldības. Veselības ministrijas mājaslapā ir norādīts skolēnu uzturvērtību daudzums, bet tas kalpo tikai kā ieteikumi un pašvaldības pašas vērtē kā rīkoties un ko iekļaut paciņās, skaidroja "Zemnieku saeima".

Biedrības pārstāvji uzsvēra, ka tā vietā, lai skolēnu pārtikas pakās būtu vairāk svaigu augļu, dārzeņu un citu vietējās izcelsmes produktu, pašvaldības veido paciņas ar ārvalstu konserviem, sausajām pārslām, sulām, piena izstrādājumiem, šokolādēm un cepumiem.

"Zemnieku saeima" informēja, ka jau no pavasara Latvijā ir novērojams būtisks piena iepirkuma cenas kritums, kuru valsts ar dažādiem atbalsta mehānismiem centās kompensēt. Latvijā piens tiek saražots divreiz vairāk nekā patērēts, tāpēc to, kas paliek pāri, eksportē svaigpiena veidā.

"Tādēļ nav skaidrs, kāpēc vairākas pašvaldības skolēnu pārtikas pakās dod priekšroku tieši Polijas un Lietuvas piena izstrādājumiem. Latvijā ir rūpnīcas un uzņēmumi, kas ražo pienu ar derīguma termiņu līdz pat 16 dienām. Savukārt pašvaldības, kas savās pārtikas pakās nekomplektē iepakotu pienu, to var aizvietot ar biezpienu, kefīru, jogurtu vai citiem Latvijā ražotiem piena izstrādātājiem," uzskata "Zemnieku saeimas" pārstāvji.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norādīja, ka zemniekiem nav skaidra pašvaldību nostāja izvēlēties ārvalstu produktus, jo tieši pašvaldības ir ieguvējas no vietējiem lauksaimniekiem, pārstrādes uzņēmumiem un to nomaksātājiem nodokļiem, kas nonāk arī pašvaldību budžetos.

"Tāpēc pašvaldību pienākums ir ne tikai skolēnu nodrošināt ar pārtikas produktiem, bet arī atbalstīt vietējos lauksaimniekus un pārstrādes uzņēmumus. Aicinām pašvaldības skolēnu pārtikas pakas komplektēt tikai un vienīgi no Latvijā audzētiem un ražotiem pārtikas produktus," pauda Lazdiņš.

"Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999. gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. "Zemnieku saeimas" biedri ir gandrīz 900 mazas un lielas saimniecības no visas Latvijas. Biedrības biedri apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!