Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā ieviestais tiesiskās aizsardzības procesa regulējums izrādījies neveiksmīgs, sagatavotajā nostājā attiecībā uz priekšlikumiem ekonomisko un finanšu noziegumu apkarošanas uzlabošanai pauž Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL).

Runājot par maksātnespējas procesu, ĀILP uzskata, ka pētījums par maksātnespējas un tiesiskās aizsardzības tiesvedības lietām laikposmā no 2008. gada līdz 2014. gadam nav pietiekams. Pētījums parādījis konkrētus tiesnešus, kuru nekompetence maksātnespējas lietās ir viesusi bažas par tīšu nolaidību vai aizdomas par iespējamu korupciju. Tomēr tie paši tiesneši, kuri jau ir devuši iemeslu bažām, turpina strādāt tiesu sistēmā ar lietām, kas saistītas ar maksātnespējas procesu, tādējādi izraisot šaubas par tiesas objektivitāti.

Padome uzskata, ka Tieslietu ministrijai (TM) kā par tiesu sistēmu atbildīgajai iestādei būtu jāizdara atbilstoši secinājumi attiecīgā pētījuma ietvaros, lai pienācīgi novērstu trūkumus, kas konstatēti saistībā ar konkrētu tiesnešu darbu, un arī turpmāk nepieļautu līdzīgas kļūdas un nekompetences atkārtošanos.

"Nav iespējams atjaunot uzticēšanos un ievērot tiesiskumu maksātnespējas sistēmā, ja pastāv iespēja, ka tiesās strādā korumpēti tiesneši. Šajā sakarā ĀIPL atbalsta tiesnešu ārpuskārtas novērtēšanu, atsaucoties uz Tieslietu Padomes lēmumiem," piebilda padomē.

ĀIPL ieskatā, pašreizējais tiesiskais regulējums tiesiskās aizsardzības procesa jomā izrādījās neveiksmīgs, jo tiesiskās aizsardzības process kā galvenais instruments dzīvotspējīgu uzņēmumu reorganizācijai faktiski nepilda savas funkcijas.

"Gadījumu skaits, kuros tiešām ir izstrādāts rīcības plāns, ir ierobežots, un tas liek domāt, ka daudzos gadījumos šo procesu izmanto tikai kā līdzekli, lai paildzinātu laiku kreditora prasību iesniegšanai. Būtu nepieciešamas vairākas izmaiņas, lai maksātnespējas sistēmā ieviestu pienācīgu līdzsvaru starp reorganizāciju un likvidāciju, atvieglojot dzīvotspējīgu uzņēmumu darbības atjaunošanu un ilgtermiņa izaugsmi," norādīja ārvalstu investori.

ĀIPL uzskata, ka maksātnespējas administratoru regulējumā, kā arī tiesiskās aizsardzības procesa un fiziskas personas maksātnespējas procesa tiesiskajā regulējumā joprojām ir jomas, kurās jāveic uzlabojumi. Proti, izmaiņas nepieciešamas noteikumos par administratoru apdrošināšanu, lai nodrošinātu pietiekamu apdrošināšanas segumu visos gadījumos. Savukārt tiesiskās aizsardzības procesam ir jāparedz lielāks līdzsvars starp reorganizāciju un likvidāciju, kā arī jānovērš šāda procesa ļaunprātīga izmantošana.

Vienlaikus ĀIPL atzina, ka saistībā ar maksātnespējas procesu ir veikti būtiski uzlabojumi – ir pastiprināts maksātnespējas administratoru režīms, Maksātnespējas kontroles dienestam ir nodrošināti pietiekami resursi, lai tas varētu pilnībā īstenot savu darbību gan no kvantitatīvā, gan kvalitātes viedokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!