Foto: DELFI

"Latvijas Krājbankai" piederošās prasījuma tiesības pret lidsabiedrību "airBaltic" 65,5 miljonu eiro apmērā iegādājusies pati aviokompānija, informē bankas administratora "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis. Puses neizpauž kopējo darījuma summu.

Prasījuma tiesības pieder "Latvijas Krājbankas" meitas uzņēmumam "Atlantijas Biroji".

Fīrmanis norāda, ka noslēgtā vienošanās ir kompleksa, un tā ietver virkni savstarpēji saistītu darījumu, kas paredz, ka ar "airBaltic" zīmolu strādājošais "Air Baltic Corporation" atpirks pret to vērstās prasījumu tiesības un tiesības uz dažām preču zīmēm vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā 15 gadu laikā, maksājot arī līgumā noteiktos procenta maksājumus atbilstoši tā brīža tirgus likmēm.

Šī vienošanās nozīmē, ka "Latvijas Krājbanka" un banka "Snoras" iegūs līdzekļus, lai varētu turpināt norēķināšanos ar kreditoriem, uzsver administrators, piebilstot, ka tas jau uzsācis norēķināšanos ar bankas lielāko kreditoru Noguldījumu garantiju fondu, kam jau ir pārskaitīti 203 miljoni eiro.

Fīrmanis atgādina, ka "Latvijas Krājbanka" un banka "Snoras" aizdeva bijušajam "airBaltic" akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) vairākus desmitus miljonu eiro, savukārt BAS aizdeva un investēja līdzekļus lidsabiedrībā. Ņemot vērā, ka BAS nepildīja savas saistības pret bankām vairāk nekā 65,5 milj. eiro apmērā, "Latvijas Krājbanka" un "Snoras" realizēja komercķīlu, kas bija vienīgais nodrošinājums šiem aizdevumiem.

Šo darījumu rezultātā "Latvijas Krājbankas" meitas sabiedrība "Atlantijas Biroji" ieguva prasījuma tiesības pret "airBaltic". Lai atgūtu aizdotos naudas līdzekļus, administrators 2013.gada 4. novembrī rīkoja prasījumu tiesību izsoli pret aviokompāniju, kurā gan neviens pretendents nepieteicās un izsole nenotika. Meklējot tālāko risinājumu, lai atgūtu aizdotos līdzekļus, pēc ilgstošām sarunām tika panākta vienošanās ar pašu "airBaltic" par prasījumu tiesību atpirkšanu.

Fīrmanis portālam "Delfi" skaidroja, ka pēc pērnā gada novembra mēģinājuma prasījuma tiesības pārdot izsolē "KPMG Baltics" turpināja sarunas ar "airBaltic" par problēmas risinājumiem. Par to, ka vienošanās ir kreditoriem izdevīga liecina jau tas, ka tā ir noslēgta, jo citādāk administrators tai nebūtu piekritis.

Notikušas sarunas arī ar citiem potenciālajiem pretendentiem, atzina "KPMG Baltics" pārstāvis. "Summa, ko viņi bija gatavi piedāvāt, un nosacījumu attiecībā uz prasījuma tiesībām mūs neapmierināja," viņš teica.

Fīrmanis uzsvēra: jāvērtē ir kopējā summa, ko prasījuma tiesību pircējs samaksās. "airBaltic" darījuma summu samaksās vairākos atliktajos maksājumos 15 gadu laikā, turklāt darījums ir ļoti komplekss. Viņš nevarēja atklāt to, kādu nozaru pārstāvji bija citi uzņēmumi, ar ko noritēja sarunas par iespējamu prasījuma tiesību pārdošanu.

Kā zināms iepriekš "Baltijas aviācijas sistēmas" piederēja "airBaltic" ilggadējam vadītājam Bertoltam Flikam. Apķīlātās BAS piederošās "airBaltic" daļas valsts iegādājās, izmantojot pirmpirkuma tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!