Foto: LETA
Latvijas aviokompānijas "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks, kurš ir arī "airBaltic" līdzīpašnieka "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) īpašnieks, uzdevis BAS pārstāvjiem nepiedalīties "airBaltic" padomes sēdē, pastāstīja "airBaltic" padomes loceklis Gints Kiršteins, kurš padomē pārstāv valsts intereses.

Kiršteins uzsvēra, ka 15.jūnijā "airBaltic" padomes sēde bija paredzēta, Latvijas valsts pārstāvjiem ierodoties klātienē, bet BAS pārstāvjiem piedaloties telefoniski. Vienlaikus viņš atzina, ka šāda Flika rīcība, uzdodot BAS pārstāvjiem nepiedalīties padomes sēdē, bija bezjēdzīga.

Viņš norādīja, ka minētajā padomes sēdē bija plānots skatīt jautājumu par kompānijā notiekošo auditu un to, kad varētu apspriest tā rezultātus. Padomes sēdes darba kārtībā bija iekļauti arī citi jautājumi, kurus, pēc Kiršteina teiktā, nedrīkst atklāt.

Kiršteins atzina, ka pagaidām nav zināms, kad notiks nākamā "airBaltic" padomes sēde. Taču viņš piebilda, ka par šo jautājumu ir sākta sarakste ar Fliku.

Vienlaikus viņš piebilda, ka Latvijas valsts vēlas, lai uz nākamo padomes sēdi Fliks ierastos personīgi, jo ir daudz jautājumu, kas viņam būtu jāuzdod personīgi.

Jau vēstīts, ka kvoruma trūkuma dēļ 15.jūnijā nenotika "airBaltic" padomes sēde. Valsts interešu pārstāvji padomē ir Kiršteins, kā arī Santa Glāzniece un Raitis Tukāns, bet BAS pārstāvji ir Ilmārs Razumovskis un Žans Šarls-Korsaks.

Ziņots arī, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars 10.jūnijā nāca klajā ar paziņojumu, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, situācija "airBaltic" nav iepriecinoša un kompānija ir tuvu maksātnespējai. Pēc viņa teiktā, "airBaltic" šogad pirmajos piecos mēnešos ir strādājis ar 18 miljonu latu zaudējumiem.

Kompānijas zaudējumus līdz šim nav komentējis ne satiksmes ministrs Uldis Augulis, ne premjers.

"airBaltic" 2009.gadā strādāja ar 206,8 miljonu latu konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk nekā 2008.gadā, un 11,133 miljonu latu peļņu pretēji 26,678 miljonu latu zaudējumiem 2008.gadā.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām - Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder Flikam, bet vēl 50% - Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!