Foto: DELFI

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" peļņa pērn pārsniegusi plānotos deviņus miljonus eiro, otrdien žurnālistiem sacīja uzņēmuma izpilddirektors Martins Gauss.

"Mūsu peļņas rezultāts 2014.gadā būs daudz augstāks, nekā mēs plānojām. Mēs šobrīd prognozējam, ka būsim pārsnieguši deviņus miljonus eiro. (..) 2014.gads mums bijis ļoti veiksmīgs," teica Gauss.

Viņš norādīja, ka uzņēmuma darbību pagājušajā gadā lielā mērā noteica veiksmīgā kompānijas restrukturizācija. "airBaltic" pērn pārvadāja 2,8 miljonus pasažieru, tranzītpasažieru skaitam sarūkot par 10%. Kompānijas apgrozījums bija aptuveni 300 miljoni eiro.

Gauss prognozēja, ka uzņēmuma peļņa un apgrozījums 2015.gadā pārsniegs pagājušā gada rādītājus, ko plānots sasniegt, pateicoties jauniem lidojumu galamērķiem. "Austrumos šobrīd ir ļoti grūti, tāpēc mēs palielināsim kapacitāti uz Rietumiem," sacīja Gauss, piebilstot, ka "airBaltic" jau ir samazinājis reisu skaitu uz Maskavu, Kijevu un Minsku, savukārt sākti lidojumi no Tallinas, kā arī sākti lidojumi uz Dubrovniku Horvātijā un Pizu Itālijā.

Vienlaikus viņš minēja, ka ilgtermiņā "airBaltic" grasās atgriezties Austrumu tirgū ar lielāku kapacitāti. "Mēs ceram, ka konflikts drīz beigsies un atgriezīsimies Austrumos. (..) Austrumi mums ir ļoti spēcīgs tirgus, bet īslaicīgi zemā rubļa kursa dēļ, kā arī Krievijas un Ukrainas konflikta dēļ cilvēkiem Austrumos ir mazāk naudas, tāpēc [šobrīd] jāorientējas uz Rietumiem," teica kompānijas vadītājs.

Tāpat viņš pastāstīja, ka uzņēmumam šobrīd ir 25 lidmašīnas un šogad plānots iegādāties vēl vienu lidmašīnu. Tāpat kompānija plāno investēt tehnoloģijās, rezervācijas procesos, interneta aplikācijās, kā arī jaunos produktos, tostarp ēdienkartes papildināšanā. "Mēs neatklājam savu investīciju budžetu. Mūsu investīciju apmērs, investīciju budžets ir vairāki miljoni [eiro], un, protams, tas palielināsies, kad mēs iegādāsimies jaunu lidmašīnu, jo lidmašīnas ir ļoti dārgas," sacīja Gauss.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. Uzņēmums sešos mēnešos strādāja 140,15 miljonu eiro apgrozījumu un guva 14,49 miljonu eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!