Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" apgrozījums pērn pieaudzis par 1% līdz 278,8 miljoniem eiro un sasniegta peļņa 2,02 miljonu eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" informācija.

2012.gadā kompānija strādāja ar 31,1 miljona eiro zaudējumiem.

Vadības ziņojumā teikts, ka pērn lidsabiedrība turpināja samazināt piedāvāto sēdvietu skaitu un optimizēja lidojumu tīklu, efektīvāk izmantojot floti un uzlabojot rentabilitāti. Piedāvāto vietu skaits samazināts par 2%, tai pat laikā ieņēmumi no pasažieru pārvadājumiem pieauga par 1%. Vadības ziņojumā uzsvērts, ka nozīmīgākais jaunais maršruts pērn bijis Abu Dabi. Tāpat skaidrots ka operatīvās izmaksas samazinātas par 8%, salīdzinot ar 2012.gadu. Tas panākts, veicot izmaiņas maršrutu tīklā, lidmašīnu plānošanā, pagarinot lidmašīnu līzinga līgumus uz ievērojami izdevīgākiem nosacījumiem, kā arī uzlabojot lidmašīnu apkalpes plānošanu.

Līdz gada beigām veiksmīgi tika pārtraukta "Fokker 50" tipa lidmašīnu izmantošana un tika noslēgts ilgtermiņa apakšnomas līgums ar starptautiski atzītu čarteroperatoru par divām "Boeing 757" tipa lidmašīnām, teikts vadības ziņojumā. Uzņēmums arī parakstījis ilgtermiņa nomas līgumus un pērn vasaras beigās savai flotei pievienoja četras jaunas "Bombardier Q400" lidmašīnas, palielinot to skaitu flotē līdz 12.Pērnā gada beigās flotē vēl bija 13 "Boeing 737" tipa lidmašīnas.

Vadības ziņojumā arī skaidrots, ka pamatkapitāls ir palielināts par 57 600 339 akcijām un vienas akcijas nominālvērtība ir viens lats. Attiecīgi pēc akcionāru lēmuma sabiedrības apmaksātais pamatkapitāls būs 58,07 miljoni latu (82,63 miljoni eiro), taču tam esot nepieciešams akcionāru lēmums.

Valde apzinoties, ka pēc pamatkapitāla palielinājuma uzņēmumam joprojām būs negatīvs pašu kapitāls. Tāpat ziņojumā teikts, ka uzņēmums ir nolīdzis "Prudentia" kā konsultantu privātā investora piesaistē.

Uzņēmuma valde ir pārliecināta, ka lidsabiedrība turpinās veiksmīgi īstenot tās apstiprināto biznesa plānu līdz 2016.gadam, kas paredz, ka šajā laikā uzņēmums kļūs finansiāli patstāvīgs un šogad sabalansēs ieņēmumus ar izdevumiem. Nepieciešamības gadījumā tikšot saņemta atbilstoša palīdzība no akcionāriem. Tāpat aktīvi tiekot strādāts pie privātā investora piesaistes, tādējādi samazinot pašreizējā vairākuma akcionāra daļu uzņēmuma pamatkapitālā un uzlabojot kapitāla struktūru. 2014.gadā paredzēta operatīvā peļņa un pozitīvi neto finanšu rezultāti.

Valde ierosinājusi peļņu novirzīt iepriekšējo gadu uzkrāto zaudējumu segšanai.

Tāpat vadības ziņojumā skaidrots, ka 2014.gada martā veiksmīgi noslēgts darījums ar Latvijas Krājbanku un "Snoras" banku, lai atpirktu prasības pret sevi, kuru nominālvērtība ir 53,4 miljoni latu (75,98 miljoni eiro), un noslēgtu atliktā maksājuma līgumus ar iepriekš minētajām bankām. Šis darījums ļaušot lidsabiedrībai restrukturizēt būtisku tās saistību daļu ilgtermiņa aizņēmumos, kuru atmaksa sākas ne ātrāk kā pēc pieciem gadiem, un tiem sekojošu desmit gadu atmaksas grafiku.

Kā ziņots, iepriekš lidsabiedrībā informēja, ka tā pērn strādājusi ar 961 000 eiro peļņu.

"airBaltic" pērn pārvadājusi 2,95 miljonus pasažieru, un tas ir par 5% mazāk nekā 2012.gadā. 2012.gadā tika pārvadāti 3,08 miljoni pasažieru. Vienlaikus ir izdevies palielināt ienākumus no viena pasažiera no 97,1 eiro 2012.gadā līdz 102,4 eiro 2013.gadā.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz 60 galamērķiem. AS "Air Baltic Corporation" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!