Foto: Publicitātes foto

Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" un uzņēmums "LMT" parakstījuši nodomu protokolu sadarbībai bezpilota lidaparātu jomā.

Protokols paredz kopīgi attīstīt "LMT" apmācību programmu dronu pilotiem, kā arī attīstīt dažādus risinājumus dronu un vispārējā aviācijas pārraudzībā. Abi uzņēmumi sadarbosies arī mobilā tīkla pārklājuma testēšanai gaisā un citos dronu attīstības virzienos.

Šobrīd pasaulē notiekošā straujā digitālā transformācija būtiski iezīmē jaunu produktu un risinājumu nepieciešamību, kas nākotnē ļautu pilnvērtīgi izmantot tehnoloģiju, to skaitā dronu un mobilo sakaru, sniegtās priekšrocības un iespējas, norāda abi uzņēmumi. Sūtījumu piegāde ar dronu, grūti izstaigājamu teritoriju apsekošana un zāļu vai pat donora orgānu steidzama piegāde pacientiem ir nākotne, pie kuras īstenošanas šobrīd industrija strādā. Kaut arī attālināti dronu lidojumi šobrīd nav plaši izplatīti, jo normatīvie akti drošības nolūkos paredz, ka dronus var pilotēt tikai tiešā redzamībā, tiekot lēsts, ka nākotnē ap 70% no visiem bezpilota gaisa kuģu komerciālajiem lidojumiem notiks ārpus pilota tiešas redzamības.

"Strādājam pie tā, lai pēc iespējas drīzāk varētu veikt lidojumus ārpus redzamības un ieviest autonomo dronu lidojumu risinājumus. Lai veiktu attālinātu lidojumu ārpus pilota redzamības zonas, ir būtiski nodrošināt iespēju sazināties ar dronu un nosūtīt tam komandas jebkurā lidojuma fāzē. Tāpēc būtisks stabils, ātrs un uzticams mobilais tīkls. Papildus nepieciešama vadības programmatūra un vadības centra risinājums, ar ko pilots var ērti operēt, veicot lidojumu," stāsta "LMT" viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Būtiski, lai, attīstoties tehnoloģijām, arī bezpilota lidaparātu lietošana kļūtu ne tikai vienkāršāka, bet arī plašāka. Mobilo sakaru tīkla pieslēgums uzlabo šādu ārpus redzamības dronu lidojumu drošību, kā arī sniedz plašākas iespējas dronu attālinātajai vadībai un vienlaicīgi vairāku dronu sinhronai izmantošanai, viņš paskaidro.

"Tāpat kā dronu pielietojums dažādās nozarēs, arī dronu lietotāju īpatsvars arvien pieaug. Mums kā aviokompānijai ir būtiski, lai šī tendence neradītu apdraudējumu, bet būtu vērtīgs ieguvums gan Latvijas sabiedrībai, gan valstij kopumā. Esam gandarīti, ka, sadarbojoties ar kvalificētiem inovāciju ekspertiem, arī aviācijas jomā varēsim nodrošināt gan zinošus pilotus, kuri ir profesionāli apmācīti vadīt dronus, gan rast arvien inovatīvus risinājumus bezpilota lidaparātu jomā," norāda "airBaltic Training" izpilddirektors Kristaps Lapsa.

Lai attīstītu dronu inovācijas Latvijā, "LMT" kopā ar citu valstu partneriem piedalās Eiropas bezpilota lidaparātu ekosistēmas attīstības projektā "Comp4drones". Tāpat LMT ir arī globālās bezpilota lidaparātu satiksmes vadības asociācijas "GUTMA" biedrs un piedalās starptautiskās mobilo sakaru asociācijas "GSMA" dronu risinājumu attīstības darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!