Foto: "airBaltic"/Publicitātes foto
Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" 2022. gada strādājis ar 32 miljonu eiro pamatdarbības peļņu (saimnieciskās darbības ieņēmumi, atskaitot saimnieciskās darbības izmaksas), uzrādot būtisku kāpumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tās ieņēmumi pārsnieguši 500 miljonus eiro, uzrādot 145% pieaugumu, atskaitās uzņēmums pēc konsolidēto finanšu rezultātus un ilgtspējas pārskata publiskošanas.

"Ar vairāk nekā pusmiljarda eiro ieņēmumiem un 3,3 miljoniem pārvadātu pasažieru airBaltic ir ceļā uz stabilu rentabilitāti," vērtē "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss (Martin Gauss).

Viņš uzsver, ka kompānija ir apņēmības pilna 2024. gadā izteikt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā. "Mūsu pamatmērķi saglabājas nemainīgi – nodrošināt labāko savienojamību starp Baltiju, kas nākotnē būs viens no svarīgākajiem Eiropas biznesa centriem, un pasauli. Tāpat arī būtiski uzlabot pasažieru apkalpošanas kvalitāti un sniegt nozīmīgu ieguldījumu ekonomikai," klāsta Gauss.


"airBaltic" EBITDAR (ieņēmumi pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) palielinājušies no 0,3 miljoniem eiro 2021. gadā līdz 129,7 miljoniem eiro 2022. gadā, un tas ir 129,4 miljonu eiro pieaugums. Apkalpoto pasažieru skaits palielinājies līdz 3,3 miljoniem, kas ir par 105% vairāk nekā gadu iepriekš. "airBaltic" 2022. gadā veica 37,3 tūkstošus lidojumu, kas ir par 59% vairāk nekā 2021. gadā. Tīrie zaudējumi samazinājušies par 81,5 miljoniem eiro un veido 54,2 miljonus eiro, kas liecina par būtisku finansiālā stāvokļa uzlabošanos.

Iepriekš Gauss “Delfi” raidījumā "Kāpēc" pauda, ka uzņēmuma apgrozījums ir lielāks un zaudējumi – mazāki, nekā aviokompānija pirms kara sākuma prognozēja 2022. gadam.

Kompānijas apgrozījums 2022. gadā bijis tuvu 2019. gada apgrozījuma līmenī. “Un arī 2023. gadā "airBaltic" sagaida finanšu rādītāju izaugsmi. ""airBaltic" šogad sasniegs ļoti pozitīvu operacionālu rezultātu, lai arī pašreiz nezinu – tā būs peļņa vai zaudējumi. Tomēr var būt tā, ka "airBaltic" sasniegs rentablus darbības rādītājus vienu gadu ātrāk nekā mēs to gaidījām," teica lidsabiedrības vadītājs.

Jāpiebilst, ka aviokompānijai 2024. gadā jādzēš iepriekš izlaistās piecu gadu obligācijas 200 miljonu eiro apmērā, savukārt līdz 2027. gadam jāatmaksā galvenā akcionāra – valsts – ieguldītie 250 miljoni eiro Covid-19 pandēmijas pārdzīvošanai.

"Situācija kopš pagājušā gada septembra ir būtiski mainījusies, jo mūsu bizness ir būtiski mainījies uz pozitīvo pusi. Un paziņojums, ka iztiekam ar saviem resursiem, ir pareizs, jo šobrīd ziemā iztiekam bez papildu līdzekļiem," klāstīja Gauss.

"airBaltic" nodrošina lidojumus uz vairāk nekā 70 galamērķiem no Rīgas, Tallinas, Viļņas un Tamperes.

"airBaltic" (AS "Air Baltic Corporation") dibināta 1995. gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 97,96% akciju, kamēr pārējiem akcionāriem pieder 2,04%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!