Foto: Pexels.com, ROMAN ODINTSOV
Aviokompāniju ēdināšanas pakalpojumu nodrošinātājs SIA "Airo Catering Services Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 6,877 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,4 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī 2,053 miljonu eiro zaudējumiem pretēji peļņai 2019.gadā, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka 2020.gada sākumā "Airo Catering Services Latvija" veiksmīgi nodrošināja ēdināšanas pakalpojumus aviokompānijām starptautiskajā lidostā "Rīga" un savās kafejnīcās, kā arī sniedza datu ievades pakalpojumus, sasniedzot budžetā ieplānotos atbilstošā perioda mērķus.

Vienlaikus pagājušajā gada martā, sākoties Covid-19 pandēmijai, Latvijā un daudzās citās valstīs stājās spēkā dažādi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai, ievērojami palēninot ekonomikas izaugsmi.

"Šie valsts politikas pasākumi, kuru mērķis bija un joprojām ir ierobežot Covid-19 izplatību, būtiski ietekmēja saimniecisko darbību daudzās nozarēs, īpaši sāpīgi skarot aviācijas un sabiedriskās ēdināšanas nozari," teikts uzņēmuma vadības ziņojumā.

Ņemot vērā šos apstākļus, "Airo Catering Services Latvija" pērn veica atbilstošus pasākumus, tai skaitā darba spēka operatīvu plānošanu atbilstoši ikdienas situācijai, uz laiku tika pārtraukta vai ierobežota ēdināšanas pakalpojumu sniegšana uzņēmuma kafejnīcās, tika veikta būtiska izmaksu samazināšana, naudas plūsmas pārstrukturizācija un izmaksu kontrole.

Pēc kompānijas vadības vēstītā, liels izaicinājums bija izvērtēt situācijas attīstības prognozi un pieņemt atbilstošus, savlaicīgus un samērīgus lēmumus. "Airo Catering Services Latvija" vienlaicīgi nodarbojās ar jaunu produktu izstrādi, kas būtu interesanti pārdošanai klientiem valsts iekšējā tirgū. Tika uzlaboti risinājumi ēdienu pasūtīšanai ārpus kafejnīcām, kā arī piesaistīti jauni sadarbības partneri.

Kā īpaši negatīvu faktoru pērn, uzņēmuma vadība atzīme straujo krīzes sākumu un uzņēmuma darbības pēkšņo apturēšanu marta sākumā, kas radīja neplānotus krājumu zudumus un stipri palēnināja to apriti visa gada griezumā. Dažādie ierobežojumi tirgū izraisīja materiālu cenu kāpumu, atsevišķās preču grupās no 15% līdz 20%.

Sākot ar gada otro ceturksni, atbilstoši apgrozījuma kritumam, kompānija veica pakāpenisku darbinieku skaita samazināšanu. 2020.gada beigās "Airo Catering Services Latvija" darbinieku skaits tika samazināts līdz 166 salīdzinot ar 254 darbiniekiem 2020.gada janvārī.

Vienlaikus veiksmīga sadarbība ar galvenajiem sadarbības partneriem tādiem kā Rīgas lidosta un nacionālā aviosabiedrība "airBaltic", kā arī ražošanas procesu automatizācija, dod iespēju uzņēmumam plānot un realizēt programmas, kas paaugstina "Airo Catering Services Latvija" produktivitāti un optimizē izmaksas.

Šajā gadā uzņēmums veiksmīgi uzsācis savas produkcijas realizāciju vietējā tirgū, piedāvājot maltītes degvielas uzpildes stacijās, ir ieviesti mūsdienīgi informācijas tehnoloģiju risinājumi pārdošanas procesa organizācijā gaisa kuģos.

Balstoties uz informāciju un prognozēm, kas pieejamas "Airo Catering Services Latvija" vadībai pārskata sastādīšanas brīdī, uzņēmums prognozē, ka 2019.gada apgrozījumu un peļņas rādītājus varētu sasniegt 2023. - 2024.gadā. "Taču vienlaikus jāatzīmē, ka ņemot vērā samērā lēno vakcināciju Latvijā un sagaidāmo energoresursu cenu sadārdzinājumu, vēl aizvien pastāv ļoti liela nenoteiktība par situācijas attīstības īstermiņa prognozēm," norāda kompānijas vadība.

2019.gadā "Airo Catering Services Latvija" strādāja ar 16,848 miljonu eiro apgrozījumu un 247 733 eiro peļņu.

"Airo Catering Services Latvija" reģistrēts 1994.gadā, un tā galvenie darbības virzieni ir lidsabiedrībām paredzēto ēdienu ražošana, realizācija un pakalpojumu sniegšana gaisa kuģiem, kā arī aviokompāniju datu apstrādes centra pakalpojumi.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 79 467 eiro. Uzņēmums pieder Zviedrijā reģistrētajai "Airo Catering Services Sweden".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!