Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgā, Brīvības ielā pie ēkas sienas, kur kādreiz bija redzams Latvijas Hipotēku un zemes bankas logotips, tagad lasāms uzraksts "Latvijas Hipotēka" ar neiztrūkstošajiem ozoliem fonā, tomēr tie neliecina par uzticamā rudens termiņnoguldījuma "Ozols" skandalozu atgriešanos, bet gan kāda komersanta mēģinājumu gūt labumu no šīs vietas vēstures. Atbildīgā iestāde šādā rīcībā pārkāpumu nesaskata, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Valstij piederošā Hipotēku banka pārtraukusi noguldījumu pieņemšanu un citas komercbanku funkcijas uz neatgriešanos, bet tās kādreizējās telpās Rīgā, Brīvības ielā, saimnieko pavisam cits komersants.

Hipotēku bankas pārstāve Signe Ernštreite vēsta, ka uzņēmuma "Latvijas Hipotēka" vadībai jau nosūtīts aicinājums apspriest radušos situāciju un izskatīt iespējas mainīt zīmola elementu izmantojumu, lai novērstu negodīgas konkurences iespējamību.

"Mūsuprāt, atsevišķi šā uzņēmuma izmantotie grafiskās identitātes elementi tik tiešām sasaucas ar Hipotēku bankas atribūtiem, šo līdzību ir pamanījuši arī mūsu klienti. Uzskatām, ka šāda prakse nav ētiska un apzināti maldina patērētājus par uzņēmuma pakalpojumu patieso izcelsmi," laikrakstam paudusi Ernštreite.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Edgars Tālums laikrakstam paskaidrojis, ka starp "Latvijas Hipotēku" un Hipotēku banku nekādas līdzības nav, savukārt tāds nosaukums izvēlēts, jo visprecīzāk norāda darbošanās jomu: "Mēs nemaz negribam līdzināties un kopēt banku, kas veras ciet!"

1984. gadā dzimušais Edgars Tālums paguvis jau dibināt un darbināt daudzas firmas. Vēsturiski bijis amatpersona septiņos uzņēmumos un četros dalībnieks. Savukārt pašlaik – saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem – trijos ir amatpersona un divos dalībnieks. "Latvijas Hipotēkā" viņam pieder 75% daļu. Kādreiz šo uzņēmumu sauca Aizdevumu fonds, bet vēl pirms tam "Bankas.lv", un zem šī nosaukuma pretlikumīgi tika piesaistīti iedzīvotāju noguldījumi, solot viņiem līdz pat 20% gadā, vēsta "Neatkarīgā".

Finanšu un kapitālu tirgus komisija toreiz firmu brīdināja nekavējoties pārtraukt iedzīvotāju noguldījumu pieņemšanu, un tas arī tika panākts. Noguldījumus drīkst pieņemt tikai bankas, bet "Latvijas Hipotēka", lai kā to arī sauktu, nav banka. Tālums laikrakstam gan apgalvojis, ka toreiz noticis kaut kāds pārpratums, ko, iespējams, inspirēja konkurenti. Tā bijusi legāla investīciju piesaiste, bet nekādi noguldījumi netika pieņemti.

Savukārt pašlaik uzņēmums sniedz juridiskās konsultācijas, kā arī aizdod naudu pret nekustamā īpašuma ķīlu likumīgi.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) informējis, ka izsniegtā licence ir derīga, bet oficiālas sūdzības par uzņēmumu nav saņemtas. PTAC neuzskata, ka "Latvijas Hipotēka" speciāli centusies savā tēlā iekodēt atsauci uz valsts banku. "PTAC pirmšķietami vērtē, ka šobrīd nav pamata uzskatīt, ka komersanta darbība ir negodprātīga. PTAC uzskata, ka līdzība nav tādā apmērā, ka vidusmēra patērētājs varētu sajaukt konkrēto komersantu ar Hipotēku un zemes banku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!