Foto: LETA

Aizsardzības ministrija nolēmusi piešķirt 213 272 eiro četriem Latvijas uzņēmumiem inovatīvu militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstības un ieviešanas atbalstam, informēja ministrija.

Grantu programmas konkursā ministrija piešķīrusi 137 126 eiro uzņēmumam "Brasa Defence Systems", lai sauszemes platformu "Natrix" papildinātu ar attālināti vadāmu ieroču sistēmu.

Uzņēmumam "Watex" piešķirti 45 000 eiro mobilas ūdens attīrīšanas stacijas prototipa izstrādei, kas spētu palīdzēt ķīmisko, bioloģisko, radioloģisko un kodolmateriālu draudu pārvarēšanai.

Kompānijas "Temeso" iecerei pilnveidot CVRT ieroča stiprinājumu balstu piešķirti 19 146 eiro, savukārt, lai izgatavotu un testētu bezčaulu munīcijas ieroci, uzņēmums "Baltic Bullets" saņēmis 12 000 eiro atbalstu.

Projektu īstenošanas laikā Nacionālo bruņoto spēku eksperti uzņēmumiem sniegs konsultācijas, tādējādi veicinot inovatīvu un aizsardzības nozarē izmantojamu produktu attīstību.

Aizsardzības ministrijas realizētā grantu projektu programma ir līdz šim pirmais šāda veida Latvijas aizsardzības un drošības industrijas mērķtiecīga attīstības atbalsta mehānisms. Projektos tiek iesaistītas Latvijas pētniecības iestādes, kā arī uzņēmējdarbības vides inovāciju potencāls tiek pārnests eksportspējīgos militāras pielietojamības produktos.

Kopš 2018. gada piecu grantu projektu konkursu rezultātā atbalstīti 25 militāra vai divējāda lietojuma produkti, kopējam finansējuma apmēram sasniedzot gandrīz divus miljonu eiro.

SIA "Brasa Defence Systems" reģistrēta 2021. gadā, un tās pamatkapitāls ir 20 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder AS "Vector IP", kuras īpašnieks ir Ingus Pļaviņš.

SIA "Watex" reģistrēta 2004. gadā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder Oskaram Čodoram. Kompānija pērn strādāja ar 2,71 miljonu eiro apgrozījumu un nopelnīja 629 982 eiro.

SIA "Temeso" reģistrēta 2015. gadā, un tās pamatkapitāls ir 3736 eiro. Uzņēmums līdzīgās daļās pieder Oskaram Sīmanim, Kristapam Kubuliņ, Renāram Vītolam un Kasparam Burbeckim. Uzņēmuma apgrozījums pērm bija 45 681 eiro un peļņa bija 290 eiro.

SIA "Baltic Bullets" reģistrēta 2010. gadā, un tās pamatkapitāls ir 5691 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Oskars Skredelis. Kompānija pērn strādāja ar 16 374 eiro apgrozījumu, bet zaudējumi sasniedza 23 711 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!