Foto: LETA

"Rīgas ūdens" tomēr neizsolīs Alīses ielas ūdenstorni Āgenskalnā, tomēr tā nākotne pagaidām ir neskaidra.

Kā informē "Rīgas ūdens" preses sekretārs Artūrs Mucenieks, pēc ziņām par plāniem izsolīt ūdenstorni, sabiedrības un kultūras pārstāvji izrādījuši lielu interesi par šī valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa nākotni.

Uzņēmums atsauc 30.aprīlī paredzēto izsoli.

Lai lemtu par šī objekta tālāku izmantošanu , kā arī lai nodrošinātu ūdenstorņa kā Rīgas pilsētas kultūrvides objekta saglabāšanu, ievērojot Rīgas attīstības programmā 2014. – 2020.gadam noteiktos uzstādījumus, pēc Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka, SIA "Rīgas ūdens" kapitāldaļu turētāja, Andra Amerika iniciatīvas tikšot izveidota darba grupa ūdenstorņa perspektīvās izmantošanas koncepcijas izstrādei.

Darba grupu vadīs "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētāja, darba grupā iekļauti Rīgas domes Īpašuma departamenta, Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji. Darba grupai līdz 2015.gada 1.septembrim ir jāizstrādā un jāiesniedz Amerikam ūdenstorņa perspektīvās izmantošanas koncepcija, kurā jāparedz arī ūdenstorņa saglabāšanai nepieciešamo finanšu līdzekļu un Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma piesaistes iespēju novērtējums.

Lēmumu atcelt izsoli uzņēmums pamato ar to, ka virkne Latvijā pazīstamu kultūras darbinieku un sabiedrisko organizāciju izrādīja ieinteresētību par iespējamu sadarbību šī kultūras pieminekļa turpmākā izmantošanā.

Kā iepriekš vēstīts, ūdenstornis celts 1910.-1911.gadā pēc arhitekta Vilhelma Ludviga Nikolaja Bokslafa projekta. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai ir torņa pirmpirkuma tiesības.

"Rīgas ūdens" grasījās būvi pārdot, jo tā jau ap 40 gadu nepilda ūdenstorņa funkcijas un šajā laikā uzņēmumam bijis vairāk kā apgrūtinājums, jo bija jāiegulda līdzekļi objekta kā valsts kultūras pieminekļa uzturēšanā atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Torņa izsoles plānotā sākumcena bija 157 200 eiro. Īpašumu veido arī zemesgabals, pagalms un trīs garāžas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!