Foto: Reuters/Scanpix
Pērkot alkoholu Latvijā, pircēji no Igaunijas iztērē līdz pat 250 eiro vienā iepirkšanās reizē, noskaidrojis uzņēmums "AlkOutlet".

Pētījums veikts ar platformas "visidati.lv" starpniecību un tajā piedalījušies 371 Igaunijas iedzīvotājs.

Igaunijā ir būtiski paaugstināts akcīzes nodoklis alkoholam – tā atšķirība ar Latviju tagad ir 30%, turklāt tiek prognozēts, ka alkoholisko dzērienu cenas augs arvien vairāk un vairāk, savukārt Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde publicējusi aprēķinus, kas liecina, ka tā saucamais alkohola tūrisms Igaunijas valsts budžetam pagājušogad izmaksājis aptuveni 30 miljonus eiro negūtu alkohola akcīzes nodokļa ieņēmumu dēļ.

"AlkOutlet dzērieni un vīni" secina, ka iegādāties alkoholu Latvijā pārsvarā brauc personas, kas ir vecākas par 45 gadiem. Viņu ienākumu līmenis lielākoties veido 300–700 eiro, savukārt tie, kas pelna vairāk par 1500 eiro mēnesī, pierobežā gandrīz neiepērkas: 10% no viņiem atzīmē, ka viņus apmierina cenas Igaunijā, 28% šo respondentu nav laika un motivācijas.

Taujāti, uz kurām Latvijas pilsētām brauc iegādāties alkoholiskos dzērienus, Igaunijas iedzīvotāji atbild, ka visvairāk iecienījuši Valku (43%), Ainažus (18%) un Valmieru (12%).

Vairāk nekā puse (52%) pērk alkoholiskos dzērienus Latvijā dažas reizes gadā, 19% – aptuveni reizi mēnesī, savukārt tie, kas dzīvo pierobežā, brauc vairākas reizes mēnesī vai pat reizi nedēļā. Vienā iepirkšanās reizē igauņi iztērē līdz pat 250 eiro (45%) vai 50–100 eiro (29%).

Pieci populārākie alkohola veidi, ko iecienījuši tā dēvētie alkohola tūristi, ir alus, vīns, degvīns, rums un sidrs. Taujāti, kas tieši viņus piesaista Latvijas veikalos, igauņi atbildējuši: zemas cenas, plašs sortiments un ērtas stāvvietas, kur novietot automašīnu un iekraut iegādātās preces, secināts aptaujā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!