Foto: Reuters/Scanpix

Pēc atkārtotas izvērtēšanas uzņēmums "Alstom Hydro France" ("Alstom") atzīts par atbilstošu pretendentu turpmākai dalībai AS "Latvenergo" Pļaviņu un Ķeguma hidroelektrostaciju (HES) iepirkuma procedūrā, informēja energokompānijas preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa informēja, ka, izpildot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atzinumā norādīto, tika atkārtoti izvērtēts "Alstom" pieteikums kvalifikācijas kārtai un atbilstoši IUB norādījumiem pārvērtēti pirmās kārtas rezultāti.

Patlaban ir sākusies otrā kārta, nosūtot kvalificētajiem pretendentiem uzaicinājumu iesniegt Pļaviņu HES un Ķeguma HES hidroagregātu rekonstrukcijas piedāvājumus.

Kā ziņots, pēc "Alstom" iesniegtās sūdzības izskatīšanas IUB aizliedza "Latvenergo" slēgt iepirkuma līgumu sarunu procedūrās.

IUB iesnieguma izskatīšanas komisijas lēmumā teikts, ka "Alstom" 2012.gada 10.decembrī IUB iesniedza iesniegumu par "Latvenergo" rīkotajām sarunu procedūrām, apstrīdot sarunu procedūru kandidātu atlases rezultātus. "Alstom" norādīja, ka uzņēmums tika izslēgts no turpmākās dalības abās sarunu procedūrās. Lēmumā "Latvenergo" norādījis, ka "Alstom" nav iesniedzis pilnīgu informāciju vai slēpis daļu no svarīgas informācijas, tāpēc "Alstom" esot centies maldināt "Latvenergo" un līdz ar to ir pārkāpis kandidātu atlases nolikumā noteikto obligāto prasību, ka kandidāts ir sniedzis visu prasīto informāciju tā kvalifikācijas novērtēšanai un sniegtā informācija ir patiesa.

Pēc "Alstom" vērtējuma, "Latvenerego" nepamatoti apgalvoja, ka nav sniegta pilnīga informācija vai ir slēpta daļa no svarīgas informācijas.

IUB Iesnieguma izskatīšanas komisija vērtēja, ka "Alstom" nav atzīstams par neatbilstošu kādai no sarunu procedūru kandidātu atlasei noteiktajām prasībām, kā arī, ņemot vērā to, ka uzņēmums, atbildot uz "Latvenergo" pieprasījumu, ir sniedzis pieprasīto informāciju, "Alstom" no dalības sarunu procedūru kandidātu atlasē ir izslēgts nepamatoti.

Jau ziņots, ka kopumā dalībai iepirkumā Pļaviņu HES hidroagregātu Nr.1 un Nr.3., kā arī Ķeguma HES-2 hidroagregātu rekonstrukcijai bija pieteikušās četras kompānijas.

"Latvenergo" patlaban veic Daugavas HES kaskādes rekonstrukciju, kuru ir plānots pabeigt 2021.gadā, secīgi nomainot visus 23 hidroagregātus. Modernizācijas mērķi ir novecojošo iekārtu atjaunošana, darbības drošuma paaugstināšana, elektroenerģijas izstrādes un jaudas paaugstināšana. Pabeidzot rekonstrukciju, elektroenerģijas ražošana kļūs efektīvāka, palielinot izstrādi gadā par 65 gigavatstundām.

Patlaban rekonstruēti astoņi no desmit Pļaviņu HES un četri no septiņiem Ķeguma HES hidroagregātiem. Rīgas HES darbi tiks sākti 2017.gadā.

Veicot vairāku gadu garumā plānoto Daugavas HES rekonstrukciju, izstrādes pieaugums būs līdzvērtīgs visu mazo HES ražošanas apmēram. Daugavas kaskādes hidroagregātu rekonstrukcija izmaksās 106 miljonus latu. Tā sākta 2009.gadā, bet turpināsies līdz 2021.gadam.

Trīs lielākajās HES iegūst lielāko daļu "Latvenergo" ražotās enerģijas - vidēji 70% no kopējā saražotās elektroenerģijas apjoma. Ķeguma HES kopējā jauda ir 264,1 megavats (MW), Pļaviņu HES - 884 MW, Rīgas HES - 402 MW. Elektrību ražo arī uzņēmumam piederošā Aiviekstes HES ar jaudu 0,8 MW.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!