Foto: F64

Covid-19 krīzes laikā par eksporta apdrošināšanu interesējušies ap 200 uzņēmumu, un interese, salīdzinot ar pirmskrīzes situāciju, pieaugusi trīs reizes, intervijā Latvijas Radio atzina “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Eksportētājiem krīze ir bijusi acīmredzama, un, lai gan preču kustība ir iespējama, bet piegāžu ķēdes apgrūtinātas, un situācijas ir atšķirīgas un arī eksporta partneris var neizpildīt saistības. Ja tas bija ievērojams pasūtījums, tas var nodarīt kaitējumu naudas plūsmai, tāpēc drošāk eksportu apdrošināt, skaidroja Bērziņš.

Pēdējos gados eksporta garantijas nebija ļoti populāras, un ja kāds darījums nenotika izmaksātas apdrošināšanas bija pārsimts tūkstoši eiro, tagad situācija varētu mainīties, "Altum" uzņemoties vairāk risku, ko institūcija apdrošina, norādīja Bērziņš.

Viņš norādīja, ka tagad saņemti pieteikumi liecina, ka eksportētāji kļūst piesardzīgāki - to fiziski var redzēt pēc pieteikumiem, kas šobrīd ir trīs reiz vairāk nekā pirms gada. "Ja mēs runājam par uzņemējdarbību, tad uzņēmēji daudz vairāk apzinās situāciju, ka ir jābūt noliktam finansējumam kā iespējamiem apgrozāmiem līdzekļiem. Situācija var ļoti saasināties, un tieši tā var būt izšķirīga tiem uzņēmumiem, kuriem ir finansējums nebaltai dienai," norādīja Bērziņš.

Kopumā no 12. marta ir sniegts 200 miljonu atbalsts tautsaimniecībā - ap 60 miljonu apmērā mērāms apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, ap 60 miljoniem krīzes laika garantijas, bet pārējo summu veido citi "Altum" sniegtie pakalpojumi, raidījumā "Rīta panorāma" pauda Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!