Foto: LETA

Valsts "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") līdz šim Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apstiprinājusi 101 apgrozāmo līdzekļu aizdevumu par 22 miljoniem eiro, pavēstīja institūcijā.

Tāpat līdz šim izsniegtas garantijas banku kredītu brīvdienām septiņu miljonu eiro apmērā par kopējo finansējumu 15 miljoni eiro.

"Altum" pārstāvji norādīja, ka uz apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem pieteikumus iesniedz dažādu nozaru uzņēmumi – gan no pakalpojumu jomas, apstrādes rūpniecības, vairum un mazumtirdzniecības, transporta un uzglabāšanas nozarēm, tāpat arī no lauksaimniecības nozares.

Garantiju pieteikumi banku kredītu brīvdienām patlaban ir apstiprināti projektiem no ēdināšanas un viesmīlības nozarēm, kā arī tirdzniecības nozares uzņēmumiem.

"Altum" skaidroja, ka aptuveni puse no apgrozāmo līdzekļu aizdevumu pieteikumiem tikuši atteikti un galvenie atteikuma iemesli ir neatbilstība valdības noteikumiem, kas nosaka, ka šo finanšu instrumentu izmantotāji nevar būt bijuši finanšu grūtībās pirms Covid-19 krīzes, kā arī tāpēc, ka uzņēmums nekvalificējas finanšu nosacījumiem.

"Altum" uzņēmējiem turpina nodrošināt arī visus pārējos finanšu instrumentus, tostarp aizdevumus biznesa uzsācējiem, finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, aizdevumus lauksaimniecības zemes iegādei, Zemes fonda pakalpojumus un citus, kurus uzņēmumi izmanto attīstībai un izaugsmei atbilstoši savai specifikai un vajadzībām.

Jau vēstīts, ka krīzes skartie uzņēmumi no 25. marta var pieteikties "Altum" jaunajiem atbalsta instrumentiem – garantijām banku kredītu brīvdienām un apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem.

Abi atbalsta instrumenti izstrādāti sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un to īstenošanu saskaņojusi Eiropas Komisija.

Garantijas banku kredītu brīvdienām ļauj bankām atlikt pamatmaksājumu summas uz laiku līdz diviem gadiem, bet apgrozāmo līdzekļu aizdevumi paredzēti uzņēmējiem, kuriem būtiski samazinājies darbības apmērs.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs – Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs – Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!