Foto: LETA

Mazo alus darītavu skaits Latvijā varētu turpināt pieaugt, intervijā aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Viņš minēja, ka Latvijā patlaban ir reģistrētas 58 alus darītavas, tostarp četras ir lielās alus darītavas, kas saražo lielāko daļu no kopējā Latvijā ražotā alus apmēra. "Salīdzinoši lielais alus darītavu skaits padara krāsaināku Latvijas alus kultūru un sortimentu," teica Liniņš, piebilstot, ka Latvijā ik gadu alus tirgū ienāk vien līdz trīs jaunas alus darītavas.

Vienlaikus Liniņš atzina, ka plaša patēriņa jeb lielveikalos pieejamā alus nišā ir grūti iespraukties, jo Latvija ir salīdzinoši maza valsts ar daudzām alus darītavām.

"Lielveikalu plaukti nav neizmērojami, nav bezgalīgi daudz vietas jauniem spēlētājiem, kamēr cilvēku skaits mums ir zem diviem miljoniem un eksports netiek kāpināts. Taču tas nenozīmē, ka nevar rasties jaunas alus darītavas, jo liela daļa no mazajām alus darītavām ražo nišas produktus un savu produkciju realizē konkrētā reģionā - pašu krodziņi, gadatirgi, HORECA segments. Šādiem nišas produktiem vietu un iespēju vēl ir daudz. Ir dažādi eksperimenti, jaunas receptes, nedaudz paejot prom no klasiskajām alus receptēm un garšām. Es domāju, ka tendence pieaugt mazo alus darītavu skaitam turpināsies," teica Liniņš.

Tajā pašā laikā viņš arī atzīmēja, ka lielam vietējam spēlētājam būtu grūtāk ienākt tirgū, jo jākonkurē ar importa produkcijas pieaugumu. Ārvalstu ražotāji ir konkurētspējīgi cenas ziņā un vienlaikus spēj saražot alu daudz lētāk nekā vietējie ražotāji.

"Latvijā saražo mazāk par pusi no alus, ko kopumā patērē. Importa īpatsvars ir ļoti augsts un tas turpina palielināties. Tas ir viens no nozares izaicinājumiem, turēties tam pretī un panākt, ka šis īpatsvars sāk augt pretējā virzienā," teica Liniņš.

Viņš piebilda, ka Latvijā ražotie ali kvalitātes un garšas ziņā ir konkurētspējīgi, pateicoties senajām alus tradīcijām, labiem speciālistiem un augstā līmeņa ražošanai.

Vienlaikus Liniņš uzsvēra, ka būtu jānodrošina, lai Latvijā produktu varētu pārdot izdevīgi un ražošanas process būtu konkurētspējīgs izmaksu ziņā.

Latvijas Alus darītāju savienība ir dibināta 1993. gadā, un tajā ir pārstāvētas mazās Latvijas alus darītavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!